Bangladéš rozhodl o zablokování pěti facebookových profilů za rouhání

Dháka – Bangladéšský Nejvyšší soud nařídil zablokovat pět stránek sociální sítě facebook a jeden internetový server za rouhání proti proroku Mohamedovi, proti koránu a za urážky křesťanských, buddhistických a hinduistických náboženství. Údajně se tak jedná o první soudní rozhodnutí tohoto typu v Bangladéši, které je podložené náboženskými motivy.

Soudci nařídili telekomunikacím, ministerstvu vnitra a policii, aby okamžitě zablokovaly pět účtů sociální sítě facebook a jeden internetový server, uvedl Navšad Zamir, advokát jednoho ze stěžovatelů, kteří žádali zavření stránek. „Na stránkách těchto profilů jsou poznámky a kresby očerňující proroka Mohameda, svatou knihu korán, Ježíše Krista, Buddhu a hinduistické bohy,“ řekl advokát, který neupřesnil, o které profily a který server jde. „Zaměřují se hlavně na proroka a korán. Tyto stránky urážejí city převážně muslimského obyvatelstva země a věřící dalších církví. Některé kresby hraničí s pornografií,“ tvrdil.

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24

Úřady v Bangladéši se zřejmě zapojily do zvýšené kontroly využívání internetu. V lednu byl odsouzen v nepřítomnosti devětadvacetiletý muž k šesti měsícům vězení za zprávu na facebooku, která údajně vyjadřovala přání, aby premiérka Šajch Hasínová Vadžídová zemřela při autonehodě. Stejný měsíc byl zadržen student za to, že na svůj facebookový profil napsal slova týkající se premiérčina otce a považovaná za obscénní.