Projekt „Mňau“ – Japonci po tsunami pomohli i kočkám

Tokio – Ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami loni v březnu nezasáhla jen do života Japonců, ale i jejich domácích mazlíčků. Zcela specifický dopad pak měla na ostrov Taširo v provincii Miyagi, který je v Japonsku znám jako „kočičí ostrov“ – obývá ho totiž dvakrát tolik koček než lidí. Přírodní živly ovšem zpustošily zdejší rybolov, a desítky koček tak přišly o přísun potravy. Na jejich záchranu proto Japonci uspořádali veřejnou sbírku příznačně nazvanou „Projekt Mňau“.

Ze šedesáti stálých obyvatel ostrova Taširo zabila vlna tsunami 11. března 2011 jednoho člověka a zásadně poškodila rybolov, který představoval jeden z hlavních způsobů obživy. Voda totiž odnesla všechny rybářské lodi i mnoho přístavních budov.

Řádění přírodních živlů se nepromítlo jen do života zdejších lidí (týdny netekla voda, dodávky elektřiny se obnovily až po třech měsících), ale i koček, které oblast proslavily po celém Japonsku.

Místní věří, že jim malé šelmy nosí štěstí, a nevyhánějí je ani ze soukromých svatyní. Už po staletí proto zdejší kočky žily z úlovků rybářů. Aby po tsunami nepošly hlady, iniciovali obyvatelé Tašira na podporu svého ostrova i zdejších koček veřejnou celojaponskou sbírku. Po půl roce se v Projektu Mňau na podporu rybářské kolonie a jejích čtyřnohých obyvatel vybralo 150 milionů jenů, tedy asi 35 milionů korun.

„Jsme soběstační. Ale pomoc dárců z pevniny všechno hodně urychlila. Chceme, aby Taširo zůstalo jediným a jedinečným kočičím ostrovem na světě. A jsem si jistý, že naše místní kočky s tím souhlasí,“ okomentoval štědrou podporu majitel tamního hotelu Jutaka Hama. „Za pomoc těch velkorysých lidí, co nás podpořili, vlastně vděčíme hlavně našim roztomilým kočkám,“ dodal.

Kočičí ostrov (zdroj: ČT24)