Nejhledanější Australan skončil po sedmi letech v rukou policie

Sydney - V Austrálii zatkli v noci na dnešek nejhledanějšího muže v zemi. Osmatřicetiletý Malcolm Naden čelí obvinění z uškrcení své sestřenice a dalších násilných trestných činů. Policie ho zadržela při noční razii v Novém Jižním Walesu. Sedm let se Naden skrýval v buši a odměna za jeho dopadení činila 250 000 australských dolarů (4,87 milionu korun).

Bývalý zaměstnanec jatek se skrýval převážně v hustých lesích, živil se klokaním masem i zásobami z domů, kam se vloupal. Byl zatčen při zátahu 20 policistů se psy v horské chatě ve státě Nový Jižní Wales. Byl obviněn z vraždy své 24leté sestřenice Kristy Scholesové v roce 2005, ze dvou násilných přepadení 15leté dívky v roce 2004 a z pokusu o vraždu policisty, kterého postřelil loni v prosinci při neúspěšné snaze příslušníků bezpečnostních sil o jeho zadržení. Naden je rovněž podezřelý v souvislosti se zmizením jeho další sestřenice Lateeshi Nolanové.

Zásah australské policie proti Malcolmovi Nadenovi
Zdroj: ČT24

Loni v prosinci policie Nadena téměř polapila, když obklíčila jeho pravděpodobné provizorní tábořiště poblíž vesnice Nowendoc. Hledanému muži se ale tehdy podařilo utéct. Na jeho hlavu byla původně vypsána odměna 100 000 australských dolarů (1,95 milionu korun), která byla po postřelení policisty zvýšena na 250 000 australských dolarů. To je největší částka nabídnutá za dopadení zločince v Austrálii od časů bandity Neda Kellyho z 19. století.

Od prosince po podezřelém, jehož policie označuje za „experta na přežití v divočině“, pátralo nepřetržitě asi 50 členů bezpečnostních sil. Dnešní razie se uskutečnila poté, co policie dostala tip na místo, kde se Naden ukrývá. Toto místo leží asi 450 kilometrů od města Dubbo, kde Naden do roku 2005 bydlel u prarodičů a kde bylo objeveno také tělo jeho sestřenice.

Podezřelý byl při dopadení krátce po půlnoci v domě nedaleko města Gloucester, asi 260 kilometrů severně od Sydney, ozbrojený, měl hustý plnovous, byl bos a měl na sobě zablácené oblečení. Svou poloautomatickou zbraň prý nepoužil, ale i tentokrát se pokusil uprchnout. Zabránil mu v tom policejní pes, který ho strhl za nohu na zem. S kousanci na obou nohou byl Naden ošetřen v nemocnici, jeho zdravotní stav je ale prý dobrý.

Zásah australské policie
Zdroj: ČT24