Unesená Britka se dostala ze spárů somálských únosců

Nairobi - Britka Judith Tebbuttová, která byla loni v září unesena během dovolené v Keni a od té doby zadržována v Somálsku, je na svobodě. Podle zpravodajského serveru BBC byla Tebbuttová propuštěna poté, co za ni příbuzní zaplatili výkupné. Její manžel byl zabit, když při zářijovém přepadení vzdoroval únoscům.

„Můžeme potvrdit, že Judith Tebbuttová, která byla držena od září 2011 v Somálsku, byla osvobozena. Naší prioritou je nyní dopravit ji na bezpečné místo,“ řekl mluvčí britského ministerstva. Ozbrojenci ženu údajně drželi ve středosomálské lokalitě Adado. „Je to úžasné, že tu mohu být, vidět jiné lidi. Byla jsem velmi osamělá,“ pronesla Tebuttová.

Manžel Tebbuttové přepadení nepřežil

Sedmapadesátiletá Tebbuttová byla unesena v noci na 11. září z luxusního turistického letoviska, nacházejícího se na severokeňském pobřeží asi 40 kilometrů od somálské hranice. Tebbuttovi, kteří byli v době únosu jedinými obyvateli odlehlého turistického komplexu, byli přepadeni přímo ve své chatce. Manžel při incidentu zemřel. Únosci ani ti, co později turistku drželi jako rukojmí, nebyli doposud identifikováni.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Tebbuttová svobodu nemá zadarmo. Britská vláda výkupné zásadně neplatí, rodina si proto najala soukromou agenturu. Ta s piráty jednala a z letadla pak shodila výkupné. Částku neuvedla. Britský tisk mluví osmi stech tisících liber, tedy 24 milionech korun. V Keni právě začal soud s jedním z domnělých pachatelů, ten ale vinu popírá. „Nevím, ani kdo mě obviňuje, ani z čeho mě obviňuje,“ řekl Ali Babito Kololo.

Somálsko nemá od roku 1991 funkční centrální vládu a čelí násilnostem islamistického hnutí Šabáb a zločineckých, především pirátských gangů. Po únosu Britky byli v průběhu jednoho měsíce uneseni z Keni do Somálska další tři Evropanky.

Unesená Španělka z organizace Lékaři bez hranic
Zdroj: ČT24

V jednom z největších světových uprchlických táborů Dadaab, který obývá přes 450 tisíc převážně somálských běženců, ozbrojenci 13. října unesli dvě španělské zaměstnankyně mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. Obě zůstávají v zajetí v Somálsku.

V noci na 1. října byla ve svém domově na ostrově Manda přepadena šestašedesátiletá invalidní Francouzka Marie Dedieuová. V říjnu ochrnutá žena, trpící navíc rakovinou a srdečními problémy, v zajetí zemřela, podle všeho proto, že jí únosci neposkytli potřebné léky a zdravotní péči.

Milice Šabáb
Zdroj: ČT24

Nairobi únosy připsalo milicím Šabáb a v polovině října kvůli nim vyslalo do Somálska svoji armádu, aby ukázalo, že je schopno ochránit svou hranici, a nepřicházelo tak v budoucnu o turisty.