Policie zastavila v Lisabonu protivládní demonstranty

Lisabon - V Lisabonu se střetlo několik desítek protivládních demonstrantů s policií, která zastavila jejich pochod k parlamentu. Země dnes zažila generální stávku vyhlášenou odboráři na protest proti reformám pracovního trhu. Paralyzovala hlavně veřejnou dopravu.

V Portugalsku dnes generální stávka zastavila vlaky, přístavy zůstaly zavřené a nevyjela většina spojů veřejné dopravy v Lisabonu. Portugalci protestují proti úsporným opatřením a reformám trhu práce, k nimž krizí sužovaná země musela sáhnout, aby dostala záchranný úvěr ve výši 78 miliard eur. 

Portugalsko, které zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století, se loni na jaře stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc, a dohodlo se s EU a Mezinárodním měnovým fondem na záchranné půjčce v sumě 78 miliard eur. Vláda zvýšila daně, omezila rozpočtové výdaje a snížila mzdy. Nezaměstnanost se vyšplhala nad 14 procent a vláda očekává, že ekonomika se propadne o 3,3 procenta.