K ISS míří evropská nákladní loď ATV s potravinami a palivem

Kourou - Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala dnes v 05:34 SEČ evropská nákladní loď Edoardo Amaldi, která směřuje k Mezinárodní kosmické stanici ISS. Šesti kosmonautům na orbitálním komplexu veze zásoby jídla, paliva a náhradních dílů. Loď ATV-3 měla odstartovat již 9. března, ale při předletové kontrole odborníci zjistili chybné uchycení části nákladu. Nyní veze na palubě nejtěžší náklad, jaký kdy byl k ISS automatickou lodí dopraven.

Obří evropskou zásobovací loď ATV-3, která je pojmenovaná po italském fyzikovi Edoardu Amaldim, na oběžnou dráhu nese evropská raketa Ariane 5. U ISS by měla loď ATV zakotvit 28. března a setrvat tam asi půl roku jako odpadový modul, který při návratu na Zemi shoří v atmosféře.

Dvacetitunový kolos je nazýván vesmírným náklaďákem, na jeho palubě je podle portálu Space.com vůbec nejtěžší náklad, jaký kdy byl v automatické lodi k ISS dopraven. ATV dokáže pojmout až 7,5 tuny nákladu. Ruské nákladní automatické plavidlo Progress může transportovat maximálně 2,5 tuny zásob.

Start ATV je plánován zhruba jednou ročně. Vůbec první loď tohoto typu, pojmenovaná Jules Verne, se na cestu vydala v březnu 2008, druhá a prozatím poslední, nazvaná Johannes Kepler, loni v únoru. Start čtvrtého plavidla je připravován na rok 2013.