Peruánská policie jen v březnu zabavila tunu kokainu

Lima - Policie v Peru zabavila víc než tunu kokainu. Během březnových operací taky zatkla 5 lidí, tři Brity a dva Italy. Drogy měli pašovat na lodi. Schovávali je v plynových nádržích jachty. Místní policie tak za posledních pět let zachytila celkem už pět tun drog.

Z Peru se snaží pašeráci vyvézt stovky kil kokainu. Patří k nim i tři Britové, které policie před deseti dny zadržela v limském přístavu El Callaok. Odtud chtěli ze země odplout na plachetnici, kde si ukryli drogový „poklad“. Jenže policie přišla na to, že kokain schovali v plynových bombách a hasicích přístrojích. Trojice tak putovala za mříže. 

Drogy dostaly do vězení i tři Italy, kteří měli u sebe 89 kapslí chlorhydrátu kokainu. Kapsle připravili pro kurýra, který je měl spolknout a převézt do Evropy. 

Půl tuny kokainu se pak snažilo propašovat deset Peruánců, kteří drogu chtěli převézt v letadle. Policie je ale při operaci v Ucayali na východě země zadržela.  

Loni bylo jen na letišti v Limě zadrženo téměř 200 cizinců snažících se vyvézt drogu z andské země. V peruánských věznicích je na 1 100 cizinců, 90 procent z nich kvůli pašování drog. V Peru jsou z tohoto důvodu ve vězení i dvě desítky Čechů.