Japonsko se obává severokorejského satelitu, aktivuje štít

Tokio - Japonsko připravuje obranný raketový systém. Podle ministra obrany tak země reaguje na plán Pchongjangu vypustit do vesmíru satelit ke stému výročí narození bývalého vůdce Kim Ir-sena. Severní Korea proto čelí mezinárodní kritice. Podle Spojených států je start záminkou pro testování raket dlouhého doletu.

Pokud Severní Korea vypustí raketu dlouhého doletu, chce být Japonsko na akci připravené. „Dohodli jsme se, že bychom měli dál koordinovat naše pozice a vyměňovat si informace mezi Jižní Koreou a Japonskem, včetně těch ve Washingtonu. Samozřejmě bychom měli být připraveni na hovory s Číňany a s Rusy jakožto členy šestistranných rozhovorů,“ uvedl Hinsuke Sugijama, japonský vyslanec pro jadernou otázku. Japonsko plánuje umístit obranný systém v blízkosti ostrova Okinawa. Raketu ohrožující japonské území by měl sestřelit. 

Podle Pchonjgjangu má raketa pouze vynést na oběžnou dráhu družici. Tomuto plánu ale málokdo věří a viní severokorejské úřady z porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Za dubnovým startem vidí záminku pro raketový test. 

Vypouštění družice
Zdroj: ČT24

„Vietnam stále doufá, že Korejský poloostrov bude klidný, stabilní a prosperující. Na základě tohoto principu klade důraz na striktní dodržování rezoluce 1874,“ říká Luong Thanh Nghi, mluvčí vietnamského ministerstva zahraničí. 

Zatlačit na Severní Koreu má v plánu i americký prezident Barack Obama svou návštěvou demilitarizované zóny. Chce přesvědčit Pchongchajng, aby se vzdal svých jaderných ambicí. Cesta bude předcházet pondělnímu summitu v Soulu a podle Bílého domu vyjádří podporu Jižní Koreji.

Japonsko se obává severokorejského satelitu (zdroj: ČT24)

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová již dříve označila plánované vyslání rakety KLDR se satelitem za největší provokaci a vyzvala Pchjongjang, aby dodržoval rozhodnutí RB OSN. Mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová varovala, že USA by mohly přehodnotit svůj příslib poskytnout Severokorejcům potravinovou pomoc.
   
Severokorejský krok kritizoval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun či šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Znepokojení veřejně projevila také Čína, která je nejbližším spojencem Pchjongjangu. 

Severokorejský satelit má být za pomoci rakety Unha-3 vypuštěn tři roky po obdobném experimentu, který v dubnu 2009 skončil neúspěchem. Raketa Unha-2 tehdy spadla do moře a USA i Jižní Korea čin odsoudily jako pokus o skryté testování raket dlouhého doletu.