Floridský policejní šéf končí, veřejnost ho obviňuje z rasové podjatosti

Sanford - Šéf floridské policie Bill Lee, který vyšetřoval vraždu sedmnáctiletého černocha Trayvona Martina, dočasně odstoupil z funkce. Je totiž obviňován z rasové podjatosti. Střelec George Zimmerman už měl být podle kritiků dávno ve vazbě. Neozbrojeného mladíka zabil při hlídce během služby. Smrt mladého černocha vzbudila v Americe diskusi o rasové nesnášenlivosti. Tisíce lidí se včera sešly ve floridském Sanfordu a volaly po spravedlnosti.

Rezignace policejního šéfa Billa Leeho, kterou označil sám za „dočasnou“, nedokázala uklidnit zdejší zastánce občanských práv a členy černošské komunity. Ti volají po okamžitém zatčení kapitána Zimmermana, jenž ale Martina dle svých slov zastřelil v sebeobraně.

Lee byl dlouho pod sílícím tlakem, ve středu mu navíc městská komise vyjádřila nedůvěru. Řešení záležitosti na státní úrovni je přitom překvapující. Guvernér Rick Scott dokonce nahradil tallahasského vedoucího vyšetřovatele a nechal přezkoumat kontroverzní floridský zákon "Stand Your Ground". Ten umožňuje lidem i zabít, pokud na veřejném místě cítí nebezpečí. Policie prý kvůli němu zatím Zimmermana nezatkla.

Zimmermanův otec řekl, že jeho syn je nespravedlivě haněn. Nazval ho „přítelem“ menšin. Jeho skutečná povaha prý byla jiná, než jak ji vykresluje veřejnost volající po jeho zatčení. Podle Zimmermana staršího je rovněž lež, že by jeho syn útočil pouze kvůli barvě pleti.

Lee prohlásil, že nyní nevidí jinou možnost, než odstoupit. „Moje účast v této věci zastiňuje proces,“ podotkl.