Itálie poprvé soudí námořní piráty

Řím - Před soudem v Římě kvůli loňskému útoku na italskou loď Montecristo dnes stanulo devět Somálců obviněných z pirátství. Jde prý o první takový proces v Itálii, dnešní první stání ale velkou pozornost nevyvolalo. Muži jsou obžalováni z terorismu, použití válečných zbraní, drancování a způsobení materiálních škod. Hrozí jim 20 let vězení. Loni se podobný proces konal ve Francii, v roce 2010 v Hamburku. Tehdy šlo o první proces piráty po 400 letech.

Italskou loď Montecristo unesli piráti u somálských břehů i s 23 členy posádky loni v říjnu, později ji osvobodily zvláštní britské jednotky. Při operaci bylo zatčeno 15 mužů, kteří byli později předáni Itálii.

Kontejnerová loď patřící italské společnosti D'Alesio Group vyplula z anglického Liverpoolu a měla namířeno do Vietnamu. Piráti na plavidlo zaútočili ihned poté, co vplulo do Indického oceánu. Šlo o 13 Somálců a dva Pákistánce. Pákistánci byli později propuštěni, protože se ukázalo, že neměli s únosem nic společného. Ze 13 Somálců jsou čtyři mladiství a proces s nimi začne v dubnu. Požadované výkupné, které se pohybuje kolem pěti až deseti milionů dolarů, bylo podle obžaloby určené na financování terorismu.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

EU prodloužila o dva roky misi proti somálským pirátům

Evropská unie dnes prodloužila o dva roky vojenskou misi Atlanta proti somálským pirátům - do roku 2014. Nově evropské síly budou smět zneškodňovat pirátské základny. EU počítá pro misi Atlanta s rozpočtem 14,9 milionu eur (368,8 milionu korun). Náklady spojené s nasazením lodí a 1 400 vojáků nesou státy, které je do mise vyslaly.

Při operacích proti pirátským základnám, během nichž budou moci členové mise mířit na lodě i zásoby pohonných hmot, budou nově smět střílet z lodí či helikoptér. Pro střelbu ale budou platit přísně stanovené podmínky, které zajistí, že nebudou způsobeny žádné vedlejší škody.

Protipirátská mise EU
Zdroj: ČT24

Mise probíhá v Indickém oceánu od prosince roku 2008. Disponuje pěti až deseti válečnými loděmi a výzvědnými letadly. V roce 2011 se evropským silám podařilo odhalit 27 pirátských skupin a zadržet 117 podezřelých pirátů.

Indie nechce vydat zadržené členy ostrahy italské lodě

Zároveň v Itálii vyvolává velkou pozornost případ uvěznění dvou italských námořníků v Indii. Ti údajně v Indickém oceánu zastřelili dva místní rybáře, které si spletli s piráty. Incident se odehrál u indické Kerály. Massimiliano Latorre a Salvatore Girone pracovali jako ostraha tankeru Enrica Lexie a popírají, že by rybáři zemřeli jejich rukou. Italské úřady žádají vydání svých občanů s tím, že k incidentu došlo v mezinárodních vodách.

Vydáno pod