Duma odsouhlasila uvolnění pravidel pro registraci politických stran

Moskva – Státní duma dnes schválila novelu zákona, která by měla usnadnit vznik nových politických stran. Předpis musí ještě schválit senát a prezident. Podle všeho by už zákon mohl platit příští měsíc. Schválená předloha je první z reforem, ke kterým Kreml přistoupil po masových protivládních demonstracích, jež vypukly po loňských volbách.

Novela snižuje laťku pro vznik nové strany, ta už nemusí mít 40 tisíc členů, ale nově jen 500. Díky uvolnění pravidel se chystá o registraci požádat až 70 nových stran. Některé z nich se přitom řadí spíš k recesistickým organizacím než k vážným politickým uskupením – jako například Subtropická strana, uskupení přátel piva, stoupenci lásky apod. 

Na politickou scénu se ale chystají vrátit i staří známí. Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov chce vzkřísit sociální demokracii. 

Opozici se reformy nezdají dost reformní. Prý jde jen o kosmetickou změnu a úřady i nadále budou některým uskupením bránit ve vstupu do politického ringu. „Reforma není plnocenná. Něco se podařilo zlepšit, ale stále zůstává prostor pro svévoli úředníků,“ říká levičák Sergej Udalcov. „Za vítězství zdravého rozumu to považovat nelze,“ tvrdí liberál Sergej Mitrochin. 

Naposledy sice úřady po dlouhé právní bitvě přislíbily povolit Republikánskou stranu opozičního politika Vladimira Ryžkova, ale registraci upřely opozičnímu uskupení Parnas, ve kterém je Ryžkov jedním ze spolupředsedů. To ale bylo ještě podle starých pravidel.