Číňané už do budoucna orgány od vězňů nedostanou

Peking - Čína se chystá do pěti let zrušit transplantace orgánů od popravených vězňů. Uvedl to náměstek ministra zdravotnictví Chuang Ťie-fu, kterého dnes citovala agentura Nová Čína. Peking místo toho buduje nový celostátní dárcovský systém. Podle čínských médií pocházejí dvě třetiny orgánů transplantovaných v Číně právě od usmrcených vězňů.

Organizace pro lidská práva označují odebírání orgánů popraveným zločincům za zneužívání odsouzenců na smrt a obviňují čínskou vládu, že je nutí orgány darovat.

Peking tato nařčení odmítá a tvrdí, že odsouzenci tak činí dobrovolně. Plánované zrušení praktiky odůvodňují čínští představitelé tím, že vězňové nejsou tak zdraví jako běžná populace a jejich orgány nejsou tak kvalitní.

Vězni mají často infekce

Dárcovství orgánů od vězňů není ideální, protože odsouzení trpí ve větší míře plísňovými a bakteriálními infekcemi, prohlásil náměstek ministra zdravotnictví Chuang na čtvrteční tiskové konferenci ve východočínském městě Chang-čou. „Proto lidé s transplantovanými orgány v Číně přežívají kratší dobu než tito lidé v ostatních zemích,“ dodal s tím, že darování orgánů od popravených bude zrušeno během pěti let.

Transplantace
Zdroj: ČT24

Oficiální statistiky čínského ministerstva zdravotnictví ukazují, že zhruba 1,5 milionu Číňanů potřebuje transplantaci, ročně je ale provedeno jen 10 tisíc takovýchto zákroků. Podle agentury Nová Čína budou nemocnice propříště spoléhat na dárcovský systém, který se nyní začíná budovat. Testování tohoto systému prý již bylo zahájeno v 16 čínských provinciích.

Ročně Čína popraví až tisíce vězňů

Čína odmítá sdělit, kolik vězňů každoročně popraví. Organizace Amnesty International odhaduje, že jejich počet jde do tisíců, což je podstatně víc než ve všech ostatních zemích světa dohromady. Nadace Dui Hua se sídlem v San Francisku odhadla, že v roce 2009 nechal Peking popravit 5 000 lidí.