Bělorusko už v zemi unijní velvyslance nechce

Minsk - Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí dnes v reakci na rozšíření seznamu běloruských činitelů vystavených sankcím EU prohlásil, že Minsk „je nucen okamžitě zahájit soubor odvetných kroků“. Bělorusko proto označilo za nežádoucí přítomnost velvyslanců zemí Evropské unie v Minsku.

O dalším rozšíření seznamu běloruských činitelů, jejichž vstup do schengenského prostoru je zakázán, rozhodli na dnešní schůzi v Bruselu evropští ministři zahraničí.

Seznam nežádoucích představitelů totalitního režimu rozšířila EU už letos v únoru. Vyvolala tak spirálu odvetných kroků, v jejichž důsledku Minsk demonstrativně opustili diplomaté všech členských zemí Evropské unie. Z české ambasády tehdy odejel i velvyslanec Jiří Karas.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: ČT24

Běloruský mluvčí Andrej Savinych dnes dal najevo, že o návrat evropských ambasadorů do Minska Bělorusko nestojí. „Přítomnost velvyslanců zemí, které za rozšíření sankcí hlasovaly, nepovažujeme za nezbytnou,“ konstatoval na tiskové konferenci.

Dialog EU - Bělorusko se nekoná

Rozhodnutí EU podle něj odkládá normalizaci vztahů a obnovení vzájemného dialogu. „Evropští politici jsou v zajetí konfliktního uvažování, stali se rukojmími logiky nátlaku a vydírání,“ prohlásil Savinych.

Únorový odjezd velvyslanců vyvolalo rozhodnutí Minska vyhostit ze země polského velvyslance a šéfa stálé mise EU. Bělorusko tak reagovalo na rozšíření seznamu osob vystavených sankcím, který se v únoru z rozhodnutí EU rozšířil na víc než 230. Dnes jich přibylo dalších dvanáct.