Francouzova milenka si smí vzít parašutistu posmrtně

Marseille – Těhotná přítelkyně francouzského desátníka Abela Chennoufa, který je jedním z nedávno zavražděných parašutistů na jihu Francie, dostala od prezidenta Nicolase Sarkozy povolení provdat se za svého přítele i po jeho smrti. Čtvrtečního pohřbu pětadvacetiletého vojáka Chennoufa se jeho přítelkyně zúčastnila na kolečkovém křesle po boku jeho rodičů.

Ve Francii podle zákona „prezident může z vážných důvodů povolit konání svatby, pokud jeden z budoucích manželů zemřel, po provedení oficiálních formalit, které jednoznačně potvrzují jeho souhlas“. Advokát vojákovy rodiny Gilbert Collard již prý v minulosti získal takový souhlas ke dvěma posmrtným svatbám pro snoubenky policistů, kteří byli zabiti při výkonu služby.

Chennouf a další dva vojáci byli zavražděni v Montaubanu na jihu Francie. Jejich smrt je připisována extremistovi Mohammedu Merahovi, jehož ve čtvrtek v Toulouse policie zastřelila při zatýkání. U vražd vojáků byl motivem nejspíše fakt, že patřili k jednotkám, které sloužily v Afghánistánu. Merah zavraždil u židovské školy v Toulouse také tři děti a rabína.

Vydáno pod