Obama se vyjádřil k vraždě černošského mladíka, šlo o rasismus?

Washington - Prezident Spojených států Barack Obama se vyjádřil k vraždě 17letého černocha na Floridě a vyzval Američany k zamyšlení. Neozbrojeného mladíka zastřelil před několika týdny člen sousedské hlídky, který řekl, že jednal v sebeobranně. Chlapcova smrt vzbudila v Americe diskusi o rasové nesnášenlivosti.

Včera rezignoval šéf floridské policie Bill Lee, který vraždu sedmnáctiletého černocha Trayvona Martina vyšetřoval. Je totiž obviňován z rasové podjatosti. Střelec George Zimmerman už měl být podle kritiků dávno ve vazbě. Neozbrojeného mladíka zabil při hlídce během služby.

Barack Obama, americký prezident:

„Kdybych měl syna, vypadal by jako Trayvon. Myslím, že jeho rodiče oprávněně očekávají, že my všichni – Američané – to budeme brát s velkou vážností, kterou si to zaslouží, a půjdeme až na dno toho, co se přesně stalo.“

Smrt mladého černocha vzbudila v Americe diskusi o rasové nesnášenlivosti. Tisíce lidí se předevčírem sešly ve floridském Sanfordu a volaly po spravedlnosti.

Florida žádá spravedlnost pro zastřeleného černocha
Zdroj: ČT24

Zimmermanův otec ale prohlásil, že jeho syn je nespravedlivě haněn. Nazval ho „přítelem“ menšin. Jeho skutečná povaha prý byla jiná, než jak ji vykresluje veřejnost volající po jeho zatčení. Podle Zimmermana staršího je rovněž lež, že by jeho syn útočil pouze kvůli barvě pleti.