Při protestech proti zastavení činnosti egyptského klubu Al-Masrí zemřel člověk

Káhira - Při střetu fotbalových fanoušků s policisty v Port Saídu přišel v noci na dnešek o život jeden 13letý chlapec a 18 osob utrpělo zranění. Egyptští fanoušci protestovali proti zastavení činnosti na dvě sezony pro jejich klub Al-Masrí za únorové násilnosti na stadionu v Port Saídu. O život tam tehdy přišlo 74 lidí. Nepokoje pokračovaly i dnes - demonstranti se opět střetli s bezpečnostními silami.

Podle prohlášení egyptského fotbalového svazu nesmí klub hrát až do konce sezony 2012/13. Svaz vedle dvouletého zákazu zároveň nařídil uzavřít stadion Al-Masrí na tři roky.

Několik set fanoušků nespokojených s tímto rozhodnutím protestovalo před budovou správy Suezského kanálu od pátečního večera do dnešního rána. Rozháněla je vojenská policie a při jejím zásahu přišel jeden chlapec o život. Podle svědka citovaného agenturou Reuters byl střelen zezadu.

Policisté sledují výtržníky
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Při incidentu z 1. února fanoušci Al-Masrí napadli hostující káhirský tým Al-Ahlí, přestože nad ním domácí fotbalisté vyhráli o dva góly. Při řádění rozlíceného davu na hřišti zemřelo 74 osob a na 1 000 lidí utrpělo zranění.

Policie uzavřela ocelovou bránu na stadion, takže lidé, kteří se snažili uprchnout, zůstali uvězněni na místě a mnozí z nich byli umačkáni v davu. V Egyptě se pak rozpoutala nová vlna nepokojů.

Fanoušci obviňují vládu, že nevyslala na místo dostatek policistů, další jsou přesvědčeni, že bitku začali najatí gangsteři. Prokuratura obžalovala kvůli incidentu 75 osob, některé z nich čelí soudu za vraždu.