Afghánské rodiny obětí vojáka Balese dostaly odškodné

Kábul - Americká armáda vyplatila odškodné příbuzným obětí masakru z 11. března. Rodiny těch, kteří při střelbě na jihu Afghánistánu zemřeli, dostaly za každého zabitého 46 tisíc dolarů a za zraněného 10 tisíc. Uvedly to afgánské úřady a místní kmenoví vůdci. Peníze byly rodinám údajně předány při diskrétní ceremonii v úřadu guvernéra provincie Kandahár, která byla dějištěm vražd. Podle kandahárských úřadů dostali příbuzní peníze v sobotu a bylo jim řečeno, že jsou od amerického prezidenta Baracka Obamy.

Těla obětí zůstávají tradičně zakrytá pouze kameny. Příbuzní i vesničané k nim chodí každý den. Mezi nimi také Wazír Chán, který přišel o 11 členů rodiny. „Peníze pro nás nejsou zadostiučiněním. Neděláme to kvůli nim. Chceme, aby byli tito lidé souzeni. Tvrdí, že to udělal jeden člověk. Pokud ano, musí to dokázat. Říkají, že byl nemocný nebo že měl problémy. To není pravda,“ prohlásil Chán. Odškodné vyplacené příbuzným je na afghánské poměry mimořádně vysoké. Podle BBC americká armáda obvykle za zabité civilisty dává v přepočtu do 47 tisíc korun. Washington masakr bere velmi vážně. Prý se osobně angažoval americký prezident.   

Část příbuzných by měla přímo ve Spojených státech svědčit proti zatím jedinému podezřelému – seržantu Balesovi. Další by měli výpovědi poskytnout pomocí videokonference.

Americký voják
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

Ze 17 vražd byl obviněn Bales, i když si údajně na nic nepamatuje. Byl už převezen do USA, kde půjde před vojenský soud. Hrozí mu i trest smrti. Podle agentury AFP má Bales na kontě životy 17 osob - devíti dětí, čtyř žen a čtyř mužů. Šest osob zranil. „Všechny mé případy začínají tím, že vláda vznese co nejvíc obvinění. Trvá to pak měsíce a někdy roky. V tomto procesu to budou roky, než obvinění, doufejme, vyvrátíme,“ řekl John Henry Brown, právní zástupce Roberta Balese. Seržant Bales zůstává na samotce ve vojenské věznici v Kansasu.

Deník The New York Times napsal, že se vyšetřovatelé kloní k tomu, že Bales zabíjel nadvakrát. Ze základny odešel brzo ráno 11. března. V nedaleké vesnici zabil několik lidí, vrátil se a znovu odjel zabíjet večer. Když se pak na základnu vrátil, byl zatčen. Podle obžaloby těla některých obětí spálil. Motiv jeho činu zatím není jasný.

Odškodné za oběti z 11. března je mimořádně vysoké (zdroj: ČT24)