Medvěděv je s Annanem zajedno v otázce syrské mise

Damašek - Syrská armáda vytváří z civilistů živé štíty. Tvrdí to organizace Human Rights Watch (HRW), která od opozice získala videozáběry civilistů pochodujících před vojskem a obrněnými automobily. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes jasně podpořil mírový plán zmocněnce OSN a arabských států pro Sýrii Kofiho Annana. Podle Medvěděva může být poslední příležitostí, jak zabránit ještě krvavější občanské válce. Kofi Annan navrhuje vyhlášení příměří, stažení těžké techniky z měst a začátek jednání mezi opozicí a vládou prezidenta Asada. Podporu bude hledat také v Číně. Americký prezident Barack Obama se mezitím dohodl s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem na nevojenské pomoci syrské opozici.

HRW ve zprávě tvrdí, že civilisté jako štíty chránili armádu při útocích a zabírání měst a vesnic v Idlibu. Vojáci prý posadili děti na tanky i do vojenských autobusů. Ole Solvang z HRW řekl, že je to další z důvodů, proč by Rada bezpečnosti OSN měla Sýrii poslat před Mezinárodní trestní soud.

Podle syrské opozice boje v Sýrii stále pokračují, v sobotu při nich přišlo o život 46 osob, z nichž 28 byli civilisté. Dnes se bojovalo v několika městech. Opoziční bojovníci vypálili rakety na velitelství vojenské policie vzdálené asi 80 kilometrů od metropole.

Boje v syrském Idlibu
Zdroj: ČT24

Dále jsou boje hlášeny z Dumy, z Hamá i Homsu. Vojsko také několikátým dnem bojuje v Azazu, který je poblíž hranice s Tureckem. Povstalecká armáda složená z dezertérů brání tamní silnici, kterou využívá k zásobování z Turecka. Nad městem přelétávají vrtulníky.

Opozice tvrdí, že potřebuje nutně zbraně, má-li zvítězit. Západní státy to ale odmítají, protože se bojí občanské války. Obama s Erdoganem se v Soulu dohodli na nevojenské pomoci rebelům, která má obsahovat komunikační zařízení a zdravotnické vybavení.

Demonstrace Syřanů žijících v Moskvě
Zdroj: ČT24

Annan se v Moskvě sešel s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Do Ruska zamířil s cílem získat Rusko pro svůj mírový plán k ukončení násilností v Sýrii. V úterý a ve středu bude bývalý generální tajemník OSN o totéž usilovat i v Pekingu. „Může to být poslední šance pro Sýrii, jak se vyhnout vleklé a krvavé občanské válce. Proto vám nabízíme svou plnou podporu na všech úrovních,“ citovaly agentury Medvěděvovo prohlášení.
   
Annan řekl, že „Sýrie má dnes příležitost spolupracovat se mnou na tomto zprostředkovatelském procesu, jehož cílem je ukončit konflikt a boje, umožnit přístup k těm, kdo potřebují humanitární pomoc, a zahájit politický proces,“ který povede k mírovému řešení situace v Sýrii.

Kreml před Annanovým příjezdem vydal prohlášení, v němž tvrdí, že syrský prezident Bašár Asad je připraven k dialogu s opozicí a že je to opozice, která má údajně podporu ze zahraničí, kdo dialog brzdí. Syrská opozice trvá na Asadově odstoupení, s jeho vládou vyjednávat odmítá.