Zemské volby v Sársku vyhrála CDU, vypadli svobodní demokraté

Saarbrücken (Německo) - Předčasné volby do zemského sněmu v německé spolkové zemi Sársko dnes vyhrála Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové před sociálními demokraty (SPD). Vyplývá to z konečných výsledků voleb. Z regionálního parlamentu vypadla liberální FDP, která získala jen 1,2 procenta hlasů. Naopak ve sněmu poprvé zasednou zástupci Pirátské strany Německa.

Místní CDU v čele se stávající sárskou ministerskou předsedkyní Annegret Krampovou-Karrenbauerovou dnes získala 35,2 procenta hlasů, zatímco SPD volilo přes 30,6 procenta občanů. Očekává se, že dvě nejsilnější strany spolu vytvoří velkou koalici, což předem avizovaly. Vítězství CDU je nicméně výraznější než se očekávalo, průzkumy předvídaly těsnější výsledek.

Třetí nejsilnější stranou v Sársku bude marxistická Levice, která získala 16,1 procenta hlasů. Poprvé a hned úspěšně usilovala o proniknutí do zemského sněmu Pirátská strana, pro kterou hlasovalo 7,4 procenta voličů. Probojovala se tak do už druhého zemského sněmu po tom berlínském.

Předčasné volby se v malé spolkové zemi na západě Německa uskutečnily poté, co se počátkem roku rozpadla místní trojkoalice tvořená CDU, FDP a Zelenými. Zelení si dnes přítomnost v zemském sněmu udrželi jen těsně, protože získali právě potřebných pět procent odevzdaných hlasů.

Volební právo má v Sársku zhruba 800 tisíc občanů. O 51 křesel v zemském sněmu se ucházelo 11 politických subjektů. Ještě v květnu se uskuteční zemské volby v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku a předčasně také v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku.