Prezidentem Senegalu se stal bývalý premiér Sall

Dakar - Vítězem senegalských prezidentských voleb se po nedělním druhém kole hlasování stal bývalý premiér Macky Sall. Dosavadní prezident Senegalu Abdoulaye Wade porážku přiznal, svému vítěznému protivníkovi dokonce telefonicky poblahopřál. Informaci senegalské státní televize potvrdil i člen Sallova volebního týmu. Neuspěla tak Wadeova snaha získat nejvyšší funkci potřetí po sobě, která vyvolala v jinak pokojné zemi nepokoje s oběťmi na životech. Na volby v zemi dohlíželo zhruba 300 pozorovatelů ze zahraničí, z 90 procent vyslaných Evropskou unií.

Sall sice v prvním kole hlasování koncem února získal pouze 26,6 procenta, kdežto Wade 34,8 procenta hlasů. Nicméně expremiér Sall, jenž před pěti lety řídil Wadeovu kampaň, měl v druhém kole podporu desítky kandidátů, kteří vypadli v kolem předchozím.

Televize uvedla, že Wade zatelefonoval Sallovi po zveřejnění prvních dílčích výsledků z Dakaru, kde byl odpor proti Wadeovi nejvyšší. Ty ukázaly, že Wade výrazně prohrál i ve svém vlastním volebním obvodě. Konečné výsledky se čekají dnes nebo v úterý.

Sall slíbil, že se v případě zvolení zasadí o zkrácení funkčního období prezidenta na pět let ze současných sedmi. Dále také lidem slíbil snížení cen základních potravin. „Dnešek je velký den pro Senegal,“ prohlásil Sallův poradce Arona Ndoffene Diouf. V centru Dakaru zvučely klaksony automobilů a do ulic vyšly zpívat, tančit a bubnovat desítky Sallových příznivců.

Dosavadní prezident Abdoulaye Wade míří k volební urně
Zdroj: ČTK/AP/Rebecca Blackwell

Prvnímu kolu voleb předcházely nepokoje, které si vyžádaly nejméně sedm lidských životů. Lidé protestovali proti tomu, že 85letý Wade se o úřad hlavy státu po 12 letech ve funkci ucházel potřetí po sobě, ačkoli mu to podle nich ústava neumožňuje. Ústavní soud ovšem Wademu kandidaturu povolil s tím, že zákon byl přijat až po Wadeově prvním zvolení prezidentem.

Jinak se hlasování odehrálo vcelku pokojně, sdělil předtím šéf pozorovatelů Evropské unie Thijs Berman. Vyjádřil naději, že Senegal ukáže světu „jasný příklad“ demokracie v regionu po právě uskutečněném státním převratu v sousedním Mali. Senegal je jediná země v pevninské západní Africe, kde se od osamostatnění neuskutečnil žádný převrat. Nezávislost na Francii získal v roce 1960.

Vydáno pod