Ustojí Obama svou zdravotnickou reformu?

Washington - Nejvyšší soud Spojených států začne přezkoumávat ústavnost Obamovy zdravotnické reformy. Ta zavádí povinné zdravotní pojištění. Zákon ale narazil na tvrdý odpor opozičních republikánů. Navíc podle 26 států unie Kongres jeho schválením překročil své pravomoci.

Jedno z klíčových předsevzetí amerického prezidenta Obamy byla zdravotnická reforma. Je ale, nebo není v souladu s ústavou Spojených států? Rozsudky soudů na různých místech země si protiřečí. 

Opozice tvrdí, že reforma je drahá a kontroverzní. Část veřejnosti ale naopak chápe, že je potřebná. Například Robyn Martinová. Její syn se narodil s genetickou vadou a bude potřebovat sérii operací a drahou léčbu. „Potřebujeme, aby to Nejvyšší soud schválil, aby se náš syn mohl dál léčit, bez obav, že dosáhneme peněžního limitu, který nastavila pojišťovna,“ říká. 

Balíček prošel Kongresem předloni, platit ale začne až v roce 2014. Zavádí povinné zdravotní pojištění. To by mělo být dostupnější pro třicet milionů nepojištěných Američanů. Podle odpůrců ale Kongres překročil své pravomoci. „Protíná se zde právo, politika a lidský život. Máme před sebou velkou ústavní otázku ohledně něčeho, co dopadá na každého Američana - to vše v jedné kauze a době vrcholící kampaně před prezidentskými volbami,“ komentuje to Tom Goldstein, advokát u Nejvyššího soudu. 

Nejvyšší soud vynese konečný verdikt v červnu. Republikánští kandidáti se už nechali slyšet, že v případě vítězství nad Obamou reformu po nástupu do Bílého domu zruší.

Obamova zdravotnická reforma míří k ústavnímu soudu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod