Jižní Korea hrozí, že sestřelí raketu KLDR

Soul - Jižní Korea varovala svého severního souseda, že sestřelí jeho raketu, pokud střela naruší jihokorejské území. KLDR už raketu údajně na odpalovací zařízení na severozápadě země dopravila a vypustit ji chce v průběhu dubna. Pchjongjang tvrdí, že má vynést na oběžnou dráhu družici, podle pozorovatelů jde ale zřejmě o test balistické střely dlouhého doletu.

Jižní Korea dnes varovala Pchjongjang, že pokud raketa, kterou se Severokorejci chystají odpálit, naruší její území, pak ji sestřelí. Řekl to mluvčí ministerstva obrany Jun Won-šik.

Kvůli avizovanému startu rakety se čílí i Japonsko, které už uvedlo do pohotovosti protiraketový štít. Dnes japonský ministr obrany Naoki Tanaka oznámil, že vláda aktivuje obranný raketový systém v Tokiu. „Pracujeme na rozmístění systému Patriot v tokijské metropolitní oblasti. Rovněž pak připravujeme rozmístění systému Patriot na souostroví Rjúkjú, včetně ostrova Okinawy“, prohlásil. 

KLDR přitom obavy nechápe, protože se prý jen chystá vyslat do vesmíru satelit. Pchjongjang také ujišťuje, že raketa poletí tak, aby se vyhnula území jiných států. Vynesení družice naplánovala KLDR jako připomínku stých narozenin vůdce KLDR Kim Ir-sena. Satelit by měl do vesmíru odletět v termínu 12. až 16. dubna.

Severní Korea minulý měsíc souhlasila, že pozastaví testy svých raket dlouhého doletu výměnou za 240 tisíc tun potravinové pomoci od Spojených států. Zároveň souhlasila s tím, že pozastaví obohacování uranu a že vpustí zbrojní inspektory do země.

Vydáno pod