Muž v afghánské uniformě zabil dva vojáky NATO

Kábul – Muž v uniformě afghánské armády na základně NATO na jihu Afghánistánu zabil dva vojáky Severoatlantické aliance. Sám útočník byl zastřelen. Incident se odehrál na základně ve městě Laškargáh, správním středisku provincie Hílmand. Podle nejmenovaného činitele NATO jsou oběťmi britští vojáci.

NATO v prohlášení uvedlo, že útočník obrátil zbraň proti mezinárodním jednotkám. Koaliční síly pak palbu opětovaly. Základnu v Laškargáhu kontrolují britské síly. Britské ministerstvo obrany sdělilo, že o incidentu ví, o státním občanství obětí ale neinformovalo.

Střílel zřejmě afghánský voják
   
Afghánský bezpečnostní zdroj agentury AFP řekl, že se incident odehrál v táboře provinčního rekonstrukčního týmu v Hílmandu. Oba muže zabil útočník nacházející se mimo tento komplex. Incidentu prý pravděpodobně předcházel spor. Afghánští a spojenečtí činitelé údajně věc vyšetřují. Zdroj z afghánského ministerstva obrany serveru BBC sdělil, že útočníkem byl afghánský voják.

V Afghánistánu panuje napjatá atmosféra mezi místními lidmi a jednotkami NATO už delší dobu. Přispělo k tomu to, že američtí vojáci na vojenské základně spálili korán. Situace se ještě více vyhrotila po letošním 11. březnu, kdy americký voják postřílel 17 afghánských civilistů. 

Jaké byly motivy vraha, který zaútočil dnes, není zatím jasné. I o víkendu ale umírali v Afghánistánu zahraniční vojáci. V sobotu při pumovém útoku v provincii Kandahár zahynul při patrole příslušník jednotek NATO, tři státní policisté a tlumočník.