Japonci brzo bez jádra, funguje už jen jediný jaderný reaktor

Tokio - Japonsko uzavřelo další jadernou elektrárnu, a je tak o krok blíž konci atomové energie v zemi. V provozu zůstává už jen jeden reaktor, odstavený má být v květnu. Japonsko se k ukončení jaderné energetiky rozhodlo po havárii v elektrárně Fukušima, kterou poničila vlna tsunami v březnu 2011. Odborníci se obávají výpadků proudu.

V Japonsku byl dnes kvůli údržbě odstaven další jaderný reaktor, a z 54 reaktorů v zemi tak funguje už jen jediný – reaktor na severojaponském ostrově Hokkaidó. I ten by měl být od počátku května mimo provoz, a to kvůli pravidelné údržbě. Je pravděpodobné, že se ale poté do provozu už neuvede. Po loňské havárii totiž po pravidelných odstávkách už provoz neobnovil ani jeden reaktor. 

Japonsko totiž pomalu úplně opouští jádro. Dnes Japonci odstavili reaktor číslo 6 v komplexu Kašiwazaki-Kariwa, který je největší jadernou elektrárnou na souostroví. 

Kdy vláda opět obnoví provoz v jaderných elektrárnách, není zatím jasné. Japonská vláda chce obnovit činnost reaktorů, až projdou zátěžovými testy. K obnově provozu musejí ale dát svolení také místní úřady, které se však pod tlakem veřejnosti zdráhají. 

Před katastrofou v atomové elektrárně Fukušima, která byla největším světovým jaderným neštěstím za posledních 25 let, bylo Japonsko v dodávkách energie závislé z jedné třetiny na atomových elektrárnách. Po odstavení drtivé většiny reaktorů tak hrozí, že v létě, až budou v provozu klimatizace, elektrická síť zkolabuje. 

„Pokud se neobnoví provoz v žádném z reaktorů a my nepřijdeme s efektivním způsobem úspory energie, bude nám během léta chybět 10 procent elektřiny. Musíme počítat se zvýšeným odběrem proudu, tak jak jsme ho zaznamenali třeba během vlny veder v roce 2010,“ varuje hlavní tajemník japonské vlády Osamu Fujimura.

Japonský premiér Jošihiko Noda slíbil snížit závislost Japonska na jaderné energii a chystá do léta připravit novou energetickou politiku. Zatím Japonsko spoléhá na elektrárny tepelné a zavedlo přísné omezování spotřeby energie.