Čech za léta nakradl celkem 138 aut, dopadla ho rakouská policie

Vídeň - Čecha z Brna, který údajně ve Vídni a okolí ukradl nejméně 138 aut, zatkla rakouská policie. Zloděj, který se podle vyšetřovatelů soustředil hlavně na značky Škoda a Volkswagen Golf, unikal policii několik let. Nakonec se jim ho podařilo vystopovat a zatknout přímo při činu. Našli u něj profesionální nářadí, zfalšované dokumenty, poznávací značky a dálniční známky. Pachatel způsobil škodu celkem za půl milionu eur (asi 12 milionů korun).

Čech Rakušanům už jednou unikl

„Úspěch jsme si mohli připsat už v listopadu 2010, tehdy nám ale pachatel unikl,“ řekl policista Georg Rabensteiner. Čech prý policejní hlídce ujel na kole a sérii krádeží pak na několik měsíců přerušil. V rakouském hlavním městě se znovu objevil až loni v létě.

Nyní se policie na jeho stopu dostala poté, co dostala echo o řidiči, který se v lednu snažil překročit slovinsko-chorvatské hranice v autě s českou poznávací značkou a zfalšovanými dokumenty. Od té doby jej vyšetřovatelé sledovali a zatkli ho přímo při činu.

Johanna Miklová-Leitnerová, rakouská ministryně vnitra:

„Spolupráce byla v tomto případě velmi úspěšná. Dostali jsme tip od české policie, že podezřelý přijede do Vídně a mohli jsme ho tak chytit ve chvíli, kdy se snažil ukrást auto.“

Volkswagen Golf
Zdroj: ČT24

Podle vyšetřovatelů měl zloděj propracovanou metodu. Vždy se ubytoval v hotelu, během dne si obhlédl zaparkovaná auta a s profesionálním nářadím je pak kradl uprostřed noci.

Pachatel měl spoustu „nářadíčka“

Policisté na tiskové konferenci dokonce předváděli novinářům, s jakým vybavením zatčený muž pracoval - našli u něj třeba přístroj, který dokázal v minutě vyřadit imobilizér. Kromě toho zabavili také zfalšované dokumenty, poznávací značky a dálniční známky.