Muž, který „srazil Francii na kolena“, bude zřejmě pohřben v Alžírsku

Paříž – Příbuzní Mohammeda Meraha chtějí jeho ostatky nechat pohřbít v Alžírsku. Pocházel odtud jeho otec, který spolu s Merahovou matkou Zoulikou Azíríovou s pohřbem v Alžírsku souhlasí. Vrah z Toulouse by měl být pohřben v regionu Médea asi 80 kilometrů jižně od metropole Alžíru. „V tuto chvíli tu nejsou žádné překážky. Jde pouze o procedury ve Francii,“ uvedl Merahův strýc Džamál Azírí. O definitivním místu pohřbu, který by se měl konat v tichosti, ale ještě není rozhodnuto. Podle činitele francouzské rady pro muslimské náboženství Abdallaha Zekriho by totiž Merah měl být pohřben ve Francii, protože si prý přál být pohřben v zemi, „kde se narodil“.

Merahův otec útočníkovu matku opustil v roce 1994, kdy bylo chlapci šest let. Nyní žije v regionu Tihert asi 340 kilometrů západně od alžírské metropole, kde řídí společnost obchodující se stavebním materiálem.

Merah se stal internetovou hvězdou

Merah se mezitím stal hvězdou internetu. Vyplývá to z množství odkliků a výpisů jeho jména v internetových vyhledávačích a sociálních sítích. Například při hledání slov „mohamed merah“ na Googlu, se nabízí na 188 milionů odkazů. Střelec se podle týdeníku Le Point blíží v popularitě někdejšímu boxerskému šampiónovi Muhammadovi Alimu. Extremista se dostal i na Wikipedii.

Na sociálních sítích je jeho vliv také zřetelný. Věnováno mu je na 30 stránek a 40 různých skupin. Přestože francouzské ministerstvo vnitra v pátek přimělo Facebook k uzavření stránky vychvalující Merahovo počínání, na níž se shromáždilo 435 odkliků „líbí se mi“, mnoho dalších vzápětí vzniklo. Na jedné se již objevilo 5 237 podpůrných odkliků. V jedné skupině jeho obdivovatelů je již 1371 členů.

Třiadvacetiletý Francouz Mohammed Merah od 11. do 19. března v Toulouse a v blízkém Montaubanu zabil sedm lidí včetně tří výsadkářů a tří židovských dětí. Elitní jednotka ho zastřelila ve čtvrtek po dvoudenním obléhání v jeho bytě v Toulouse. Jeho starší bratr Abdelkader byl ve Francii předběžně obviněn z podílu na vraždách, přípravě teroristických činů a krádeží. Soud na něj již předtím uvalil vyšetřovací vazbu. Do vazby ve Francii byla minulý týden krátce vzata i Merahova matka Zoulika.

Obvyklé jsou i konspirační teorie, z nichž prý nejpovedenější a nejvíce podporovaná je ta, že Meraha do všeho navezly francouzské tajné služby a že všechno zorganizoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se pokusil tímto mediální divadlem před prezidentskými volbami vyzdvihnout otázku bezpečnosti, a zajistit si tak znovuzvolení.

Podle serveru týdeníku L'Express se začínají objevovat svědectví o tom, že střelec byl pod velkým vlivem svého bratra Abdelkadera a že bratr ho například během návštěv ve vězení za jeden z jeho trestných činů zavaloval vyprávěním o islámském násilí a vedl ho k odříkávání modliteb používaných hlavně extremisty.