Skandál s pokladníkem: Cameron bude zveřejňovat dárce, s nimiž večeří

Londýn - Britský premiér zveřejnil seznam sponzorů konzervativců, které hostil doma v Downing Street. Donutil ho k tomu skandál se stranickým pokladníkem, který nabízel soukromou večeři s Davidem Cameronem za peníze. Odteď bude premiér oznamovat detaily o setkáních s dárci každé tři měsíce.

Pokladník Konzervativní strany Petr Cruddas rezignoval poté, co ho list The Sunday Times natočil, jak vypráví novinářům, kteří předstírali, že jsou finančníci, že by za 250 tisíc liber mohli povečeřet s Cameronem a možná ovlivnit i vládní politiku.

Přestože se Cameron a další vysocí konzervativci od Cruddasova jednání distancovali a považují ho za „nepřijatelné“, skandál je potenciálně pro britského premiéra velmi škodlivý. Oživuje totiž obavy ze zničujícího vlivu peněz na britskou politiku a posiluje obrázek Camerona jako přítele bohatých.

Peter Cruddas
Zdroj: ČT24/ISIFA

Skandál jen podporuje obvinění opozičních labouristů, kteří tvrdí, že Cameron a další vysoce postavení konzervativci, kteří pocházejí z bohatých poměrů, nejsou v kontaktu s obyčejnými lidmi přinucenými utáhnout si opasky, aby došlo k vládou plánovanému snížení deficitu. 

Cameron zpočátku odmítal uspokojit labouristy a zveřejnit, s jakými dárci povečeřel. Dnes ale tlaku ustoupil a oznámil, že jména zveřejní. „Za ty dva roky, co jsem premiérem, šlo o tři případy, kdy dárci povečeřeli v mém bytě,“ poznamenal premiér. Žádná z těchto večeří podle něj nebyla hrazena z peněz daňových poplatníků.