Česká občanka zažila v Sýrii horké chvilky

Damašek - Syrské úřady zadržely v Damašku českou občanku Sandru Bitarovou, po zhruba 24 hodinách ji ale opět propustily. Dvaatřicetiletá Bitarová pochází ze smíšeného česko-syrského manželství, celá rodina žije trvale v Sýrii. Její příbuzní prožili dva dny nejčernějších obav. Snažili se nemyslet na zprávy o brutalitě syrských vojáků a policistů k zadrženým.

Vše začalo v neděli, kdy na Sandru čekali muži v civilu před budovou, kde pracuje. Kontrolovali občanské průkazy. „Jakmile dostali její občanku, řekli, že je na ni vydán zatykač, který ale neukázali,“ řekl České televizi Chalíd Bitar – bratr ženy, která má české i syrské občanství. Následně ji odvedli. „My se bojíme o její zdraví, protože probíhají výslechy, které jsou hrozné, co jsme slyšeli od lidí, kteří už tam byli,“ dodal Chalíd, který pracuje na Kypru.

Chalíd Bitar
Zdroj: ČT24

Příbuzní se o zatčení dozvěděli od spolupracovníků, kteří vše sledovali. Kontaktovali českou ambasádu, která požadovala na syrském ministerstvu zahraničí vysvětlení a přístup k zadržené ženě. Žádného vysvětlení se jí ale nedostalo.

Důvod není jasný ani teď, když drama šťastně skončilo. Možné vysvětlení je, že Sandřin otec, který má z rodiny jako jediný pouze syrské občanství, patřil už před povstáním k odpůrcům režimu Bašára Asada. Jeho dcera prý ale sama politicky aktivní není.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Annan počítá při řešení syrské krize s podporou Ruska i Číny

Syrskou krizi je třeba řešit rychle, ale harmonogram urovnání ani „umělé termíny“ vytvářet nelze, prohlásil dnes na tiskové konferenci v Moskvě zmocněnec OSN a Ligy arabských států (LAS) Kofi Annan. O tom, zda má prezident Asad odejít z funkce, musejí podle Annana rozhodnout sami Syřané. V zájmu uklidnění situace v Sýrii je podle Annana třeba jednat jak s vládou, tak s opozicí. „Všechny zainteresované strany je třeba posadit k jednacímu stolu,“ uvedl.

Annan se v Moskvě snažil získat Rusko pro svůj mírový plán k ukončení násilností v Sýrii. V neděli jednal s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, kteří za prodlužováním konfliktu v Sýrii vidí neochotu opozice k dialogu. Z Moskvy dnes Annan odlétá do Pekingu. V Číně podle svých slov počítá se stejnou mírou podpory, jaké se mu dostalo v Rusku.

„Sestavovat harmonogramy a umělé termíny je nepraktické, pokud není po ruce dohoda obou stran,“ konstatoval Annan. Syrská opozice jednání s vládou odmítá, požaduje bezpodmínečný odchod prezidenta Asada.

Syrská armáda v ulicích měst
Zdroj: ČTK/AP/Shaam News Network

Syrská opozice se snaží o sjednocení, armáda ostřeluje Homs

Asadovi odpůrci chtějí před nedělním istanbulským setkáním kontaktní skupiny Přátelé Sýrie urovnat své vzájemné spory a dohodnout se na společném postupu. Jejich zástupci se proto dnes sešli na předměstí Istanbulu na konferenci opozičních skupin. Cílem setkání je dosáhnout toho, aby syrská opozice napříště na mezinárodní scéně mluvila jedním hlasem.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Shaam News Network

Syrské vládní jednotky dnes na předměstí Homsu ostřelovaly několik čtvrtí kontrolovaných povstalci. Nejméně pět civilistů bylo vážně zraněno, sdělili aktivisté Syrské organizaci pro monitorování lidských práv (OSDH). Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International podle agentury AFP oznámila, že od místních opozičních aktivistů získala jména více než 18 000 osob zadržovaných syrským režimem. Tento počet podle zprávy AI ale představuje „necelou polovinu skutečného počtu“ vězňů.

Druhé konference skupiny zemí, která si říká Přátelé Sýrie a sdružuje příznivce syrské opozice, se v neděli zúčastní se i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Na své předchozí schůzce, která se konala 24. února v Tunisku, vyzvali její účastníci syrskou opozici, aby se sjednotila na společné platformě.

Syrský parlament dnes vyzval prezidenta Asada, aby odložil parlamentní volby plánované na počátek letošního května. Podle zákonodárců by se mělo hlasování uskutečnit až po „konsolidaci zavedených reforem“ a po dosažení konkrétních výsledků „všeobecného národního dialogu“. O termínu parlamentních voleb Asad rozhodl před dvěma týdny. Voleb by se měly zúčastnit i jiné strany než jeho Socialistická strana arabské obrody (Baas). Opozice ale oznámila, že volby bude bojkotovat.