Židy znechutila reklama s Hitlerem

Ankara – „Opravdoví muži používají Biomen,“ vykřikuje v turecké v reklamě na šampon nacistický vůdce Adolf Hitler. „Proč používáš šampon pro ženy, když nenosíš dámské šaty?“ Židovské organizace reklamní spot pobouřil a obrátili se na výrobce šamponu se žádostí, aby reklamu stáhl. Firma to ale zatím odmítla udělat a tvrdí, že reklama je směšná. Kancelář vrchního rabína ale chce nyní sáhnout k právním krokům, protože spot je podle ní také ponižující vůči ženám.

„Využívat Hitlera, jehož brutální ideologie stála smrt miliony lidí, v reklamě, a chtít se tak odlišit a upozornit na výrobek, je nepřijatelné,“ uvedla kancelář vrchního rabína. Znechucení nad reklamou vyjádřila i Liga proti hanobení (ADL), která sídlí v New Yorku.

Židovská komunita v Turecku má asi 20 000 členů. Židé žijí hlavně v Istanbulu, který je domovem pro 14 milionů muslimů. Jde hlavně o potomky sefardských Židů, kteří před asi pěti stovkami let prchli do Osmanské říše před inkvizicí ve Španělsku. Židé v Turecku bývají terčem násilností, při bombových útocích na dvě synagogy, které měla na svědomí teroristická organizace al-Káida, v roce 2003 zahynulo 27 lidí.