Benedikt XVI. přiletěl na Kubu

Santiago de Cuba - Papež Benedikt XVI. přiletěl z Mexika do Santiaga de Cuba na východě karibského ostrova, kde zahajuje třídenní návštěvu Kuby. Na letišti jej přivítal komunistický vůdce Raúl Castro, s nímž se hlava katolické církve sejde ještě v úterý v Havaně. Kubánský režim předtím zatkl nejméně 150 stoupenců opozice. Vatikán předem vyloučil možnost, že by se papež sešel se zástupci disidentů. Ani papež Jan Pavel II., který Kubu navštívil v roce 1998, se s opozicí nesešel.

Při krátkém projevu na letišti vyjádřil pochopení pro „spravedlivé aspirace a legitimní přání všech Kubánců“. Připomněl „mladé i staré lidi, dospívající a děti, nemocné a pracující, vězně a jejich rodiny a chudé“. O politických vězních se výslovně nezmínil.

Disidentské kruhy před papežovým příjezdem hovořily o zatýkání stoupenců opozice. Údajně bylo zadrženo nejméně 150 oponentů režimu, aby jim zabránili projevit se v době návštěvy Benedikta XVI. Kubánské úřady o zatčení odpůrců castrovského režimu vůbec neinformovaly. Nicméně varovaly, že nebudou tolerovat žádné narušení papežovy návštěvy.

Papež odslouží mši na hlavním náměstí Santiaga, na níž se očekávají desítky tisíc věřících včetně několika stovek kubánských Američanů, kteří přijeli z USA právě kvůli papežově návštěvě. Benedikt XVI. také v Santiagu uctí patronku ostrova, Pannu Marii Milostiplnou z El Cobre, v jejím svatostánku.

Papež Benedikt XVI. a Raúl Castro
Zdroj: ČTK/AP/Ramon Espinosa

Papež nijak nešetří komunistický režim vládnoucí na ostrově, na druhé straně je ale připraven sejít se s bývalým vůdcem Fidelem Castrem. Místní katolíci si od návštěvy hlavy katolické církve slibují například propuštění řady politických vězňů nebo zveřejnění reformy imigrační politiky. Možný je i rozhovor s venezuelským levicovým prezidentem Hugem Chávezem, který se na Kubu vrátil kvůli další pooperační léčbě rakoviny.

Papež minulý týden před cestou na Kubu prohlásil, že komunismus na Kubě nefunguje. „Dnes je zřejmé, že marxistická ideologie, tak jak byla navržená, už neodpovídá realitě. Musíme s trpělivostí hledat nové modely a konstruktivní cesty, chceme pomoci,“ uvedl.

Opoziční Komise pro lidská práva a usmíření (CCDHRN) potvrdila, že „za poslední čtyři dny bylo zadrženo nejméně 150 mírumilovných disidentů“, prohlásil předseda komise Elizardo Sánchez. Podle něho jde o preventivní zadržení, přičemž „stejnému počtu aktivistů bylo zabráněno vyjít z domova, respektive se zúčastnit mší“ a dalších aktivit, jejichž ústřední postavou bude Benedikt XVI.

Vstup Michala Kubala v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)
Vydáno pod