Strauss-Kahn čelí předběžnému obvinění z napomáhání kuplířství

Lille (Francie) - Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn byl v severofrancouzském Lille předběžně obviněn z napomáhání kuplířství. Oznámili to advokáti Strausse-Kahna, kterého v pondělí večer vyslýchali soudci pověření celou aférou. Podle francouzského systému předběžné obvinění znamená, že vyšetřující soudce má důvod se domnívat, že byl spáchán zločin, ale potřebuje čas na další vyšetřování.

„Dominique Strauss-Kahn co nejdůrazněji prohlašuje, že není vinen a že nikdy v nejmenším nevěděl o tom, že by ženy, s nimiž se setkal, mohly být prostitutky,“ řekl jeden z advokátů Strausse-Kahna Richard Malka.

Strauss-Kahn, který je ve Francii znám jako DSK, strávil před měsícem dva dny ve vazbě v Lille, kde byl vyslýchán kvůli aféře kolem kuplířské sítě. Soud měl původně rozhodnout o dalším postupu 28. března, ale verdikt oznámil již v pondělí.

Podle vyšetřovatelů mohl DSK využívat sítě prostitutek v letech 2010 a 2011 ve Francii a USA. Ve Francii není trestná prostituce, ale kuplířství ano. Pro DSK také může být problémem i to, že ženy prý byly placeny jeho dvěma přáteli ze severní Francie, a tito podnikatelé vynaložené peníze uváděli mezi výdaji svých společností.

V případu této kuplířské sítě v Lille byl už dříve obviněn známý advokát a vedoucí pracovníci luxusního hotelu Carlton. Při výsleších svědků nejméně dvě hotelové prostitutky prý označily DSK jako svého klienta. Dvaašedesátiletý bývalý politik ale tvrdí, že nevěděl, že ženy na večírcích v Lille, Paříži a Washingtonu byly prostitutky a že byly placeny.

Strauss-Kahn byl považován za favorita francouzských prezidentských voleb až do loňského obvinění ze znásilnění pokojské v New Yorku. Po několika měsících vyšetřování byl obvinění zproštěn, ale jeho politická kariéra byla v troskách i proto, že mezitím vyšly najevo další nelichotivé podrobnosti jeho mimomanželských vztahů.

Strauss-Kahn obviněn z napomáhání kuplířství (zdroj: ČT24)
Vydáno pod