KLDR: Nikdy se nevzdáme práva vypustit „mírovou“ družici

Pchjongjang - KLDR se nikdy nevzdá svého práva vypustit na oběžnou dráhu „mírovou družici“. Oznámila to dnes oficiální agentura KCNA. Projekt, jehož účely jsou podle Pchjongjangu výlučně mírové, se plánuje na polovinu dubna. USA ale tento záměr kritizují jako zástěrku testu rakety schopné nést jadernou nálož a s dalšími zeměmi vybízejí izolovaný komunistický režim k tomu, aby jej znovu zvážil.

„Nikdy se nevzdáme práva vypustit mírovou družici, legitimního práva svrchovaného státu a etapy nezbytné pro hospodářský rozvoj,“ uvedla severokorejská agentura, jejíž zprávy se chápou jako prohlášení komunistického režimu. KLDR zároveň podle stejného zdroje oznámila, že vyzvala americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), aby vyslal své experty na místo startu nosné rakety přesvědčit se o „mírové povaze vypuštění družice“.

Událost má podle Severní Koreje připomenout 100. výročí narození zesnulého vůdce KLDR Kim Ir-sena. USA a další státy jsou však přesvědčeny, že jde o pouhou záminku pro test rakety dlouhého doletu a že to bude znamenat porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2009.

Raketa - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Severokorejská družice je tématem číslo jedna i v Soulu

Plán KLDR vypustit raketu se satelitem vyvolal značné napětí v regionu a hovoří se o něm také na probíhajícím summitu OSN o jaderné bezpečnosti v jihokorejském Soulu. Čínský prezident Chu Ťin-tchao při schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou v Soulu v pondělí řekl, že jeho země bere celý problém velmi vážně a dává Severní Koreji najevo své znepokojení.

Japonský premiér Jošihiko Noda při svém vystoupení na summitu mimo jiné řekl, že „vypuštění severokorejské rakety by odporovalo snahám mezinárodního společenství o nešíření jaderných zbraní“.