Itálie draží letáky Rudých brigád o zavraždění Alda Mora

Miláno - V italském Miláně se dnes budou dražit letáky teroristické organizace Rudé brigády. Největší rozruch budí ten z roku 1978, kde levicoví extremisti žádají smrt tehdejšího premiéra Alda Mora. V témže roce byl pak unesen a po pětapadesáti dnech ho teroristé zabili. Nicméně na pravicový i levicový extremismus se v Itálii pohlíží smířlivěji než u nás a podle historika Ondřeje Housky není překvapivé, že se zde právě tyto letáky prodávají.

Proti dražbě letáků se zvedla vlna odporu především ze stran těch, kteří byli v sedmdesátých letech zasaženi řáděním Rudých brigád. Tato krajně levicová leninsko-marxistická organizace, která chtěla vrátit krajní levici ke „kořenům“ a k myšlenkám Marxe a Lenina, se ve svých odbojových heslech stavěla zejména proti kapitalistům a imperialistům. „Rudé brigády letáky cílily především na dvě skupiny obyvatel. Na zaměstnance velkých italských továren a na mladé studenty z univerzitního prostředí,“ uvedl Houska.

Únos Mora italskou veřejnost šokoval

V březnu 1978 byl Rudými brigádami unesen bývalý premiér a předseda křesťanské demokracie Aldo Moro. Veřejnost byla tímto činem zcela šokována. „Byla to naprosto dominantní událost, přestalo se učit ve školách. Zavládla panika, co se bude dít,“ připomněl Houska. I přesto se zejména mezi studentstvem ozývaly i souhlasné reakce s únosem. A stále existují i spekulace, že Rudé brigády podporovala československá STB.

V této době ale v Itálii působily i jiné teroristické organizace a Itálie měla s protiteroristickými akcemi zkušenosti. Po více než padesáti dnech věznění nicméně italská vláda nevyhověla podmínkám Rudých brigád, což vedlo k zavraždění Alda Mora. „Italský stát měl velkou zkušenost s násilím. (…) Ale asi nikdo nečekal, že Rudé brigády zamíří tak vysoko, tedy na nemocnějšího muže italské politické scény,“ dodal Houska.

Rozhovor s historikem Ondřejem Houskou (zdroj: ČT24)