Gauck v Polsku: Tato země je evropskou zemí svobody

Varšava - První zahraniční cesta nového německého prezidenta Joachima Gaucka do Polska dnes končí schůzkami na nejvyšší úrovni. Gauck ocenil Polsko jako „evropskou zemi svobody“. Prohlásil to po dnešní schůzce ve Varšavě se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským. Dvojice spolu mluvila především o prohloubení vzájemných vztahů obou zemí a o závazcích evropské integrace. Gauck se zmínil i o německých příkořích na Polácích z minulosti.

Gauck, který do Polska přicestoval v pondělí jen tři dny po složení prezidentské přísahy, připomněl německou vinu a „velkou brutalitu“, s jakou Němci proti Polákům postupovali. Německý prezident v této souvislosti řekl, že na pozadí této minulosti je skvělé, že se rozhovor s Komorowským týkal výhradně otázek současnosti a budoucnosti. Prezidenti se také shodli na tom, že boj proti diktaturám v minulosti obě země spojil tak, jako je spojuje jejich dnešní demokratické úsilí.
   
Komorowski označil Gauckovu návštěvu za symbol toho, že německo-polské vztahy překračují hranice běžné spolupráce. Při této příležitosti připomněl i společné závazky k práci na evropské integraci. Spolupráce Německa a Polska v rámci EU byla rovněž tématem Gauckova setkání s premiérem Donaldem Tuskem. Oba státy zajímá především oblast bezpečnosti. Gauck se před odletem do Berlína ještě krátce sešel s předsedkyní dolní komory parlamentu Ewou Kopaczovou.
   
Gauck podle agentury PAP odmítl úvahy, že cesta do Polska pro něj byla jen politickým kalkulem a že nebýt nadcházejících prezidentských voleb ve Francii, odjel by na první cestu do Paříže. Zopakoval, že návštěva Varšavy byla volbou jeho srdce.

Donald Tusk
Zdroj: Alik Keplicz/ČTK/AP
Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Gauck, bojovník za lidská práva v dobách komunistické NDR, řekl, že si Varšavu jako cíl své první zahraniční cesty vybral proto, aby dal najevo, jak moc mu leží na srdci německo-polské vztahy.

Poláků si váží za jejich odvahu bojovat za svobodu. V pondělním vydání listu Gazeta Wyborcza uvedl, že nenásilná revoluce v NDR v roce 1989 měla úspěch, protože Poláci ukázali, že svoboda se dá vybojovat.