Chcete být hubenější? Jezte pravidelně čokoládu

New York - Ti, kdo jsou takzvaně „závislí“ na všemožných pralinkách, už nemusejí zoufat. Lidé, kteří jedí pravidelně čokoládu, totiž mají tendenci být štíhlejší. Aspoň o tom svědčí výsledky studie amerických vědců, kteří sledovali asi tisícovku lidí a porovnávali u nich stravovací návyky, kalorický příjem a index tělesné hmotnosti (BMI).

Pravidelnost nade vše

Vědci zjistili, že ti, kdo jedli čokoládu několikrát týdně, byli v průměru štíhlejší než ti, kdo si ji dopřáli jen příležitostně. Důležité přitom podle nich je, jak často jíte čokoládu, než jaké množství jí sníte. S množstvím snědené čokolády ve studii žádná spojitost není.

Čokoláda je sice kalorická potravina, ale obsahuje i látky, které mohou mít příznivý vliv na pokles hmotnosti, uvádějí vědci ve studii zveřejněné v časopise Archives of Internal Medicine. „Naše závěry potvrzují i výsledky jiných studií, že konečný dopad na váhu nemá ani tak množství přijatých kalorií, jako jejich složení,“ řekla vedoucí studie Beatrice Golombová z Kalifornské univerzity v San Diegu.

Čokoláda
Zdroj: Bruno Vincent/ISIFA/Getty Images

Konzumace některých druhů čokolády je spojována s určitými příznivými změnami krevního tlaku, citlivosti na inzulín a hladiny cholesterolu. Navíc čokoláda, hlavně ta tmavá, obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci odstraňovat volné radikály poškozující buňky v těle.

Golombová a její tým soudí, že antioxidační složky zvané katechiny mohou zlepšit svalovou hmotu a snížit váhu. Svědčí o tom přinejmenším výzkumy dělané s hlodavci. U myší, kterým byl podáván 15 dní epikatechin (přítomný také v tmavé čokoládě), se zlepšily fyzické výkony a byly pozorovatelné změny v kvalitě jejich svalů.

Čokoláda
Zdroj: Martin Lee/ISIFA/Getty Images

Nyní je třeba provést klinické zkoušky u lidí, aby se zjistilo, jestli u nich čokoláda funguje stejně. Vědci ale upozorňují, že je v této oblasti ještě hodně nezodpovězených otázek. Dokud nebudou k dispozici přesvědčivé důkazy, radí k opatrnosti. Příliš velká konzumace čokolády může mít i nepříznivé účinky. Obsahuje totiž hodně cukru a tuků.