Trapas s unijními mapami – Bulharsko a Rumunsko nejsou členem

Brusel - Rumunsko a Bulharsko se už dlouho snaží dostat do Schengenu. Stěžují si, že v rámci unie stále patří k zemím druhé kategorie. Ani po pěti letech členství třeba nejsou na mapách, které slouží jako dekorace při tiskových konferencích hned u několika států sedmadvacítky.

V sálech si už léta sedají premiéři i ministři Evropské unie před mapy, na kterých ale Rumunsko a Bulharsko nejsou členem společenství. „Je to těžko pochopitelné, ale když se dívám na tuhle mapu, vypadá to, jako by Rumunsko nebylo členem EU,“ říká Leonard Orban, rumunský ministr pro evropské záležitosti. 

Česko a devět dalších zemí dostalo mapu v Bruselu jako dárek v roce 2004, když vstoupily do unie, jenže od té doby se leccos změnilo. Když se o tři roky později staly členem EU i Rumunsko a Bulharsko, nikdo neviděl důvod mapy měnit. „Požádáme české zastoupení i další státy, aby si mapy změnily a přišly s něčím aktuálnějším,“ navrhuje Orban. 

Česko už změnu chystá. Mapa z české místnosti pro tiskové konference urychleně po natáčení ČT zmizela a na posledním summitu premiér Nečas otestoval při konferenci nový panel, vypadá jako vlajka Evropské unie. „Nebude na něm žádná mapa, bude na něm modré pozadí, takže by to nemělo být pro žádný stát jakkoli urážlivé,“ ujišťuje státní tajemník úřadu vlády pro EU Vojtěch Belling.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod