Kvůli úniku plynu utíkají z ropných plošin stovky pracovníků

Skotsko - Z ropných plošin u skotského pobřeží musely být kvůli masivnímu úniku zemního plynu evakuovány stovky pracovníků. Hořlavý plyn uniká z podmořského vrtu, který patří francouzské společnosti Total. Plošina těží 9 milionů kubíků zemního plynu a 60 tisíc barelů ropy denně.

U plošiny Elgin, která patří společnosti Total, už o víkendu zjistili zvýšenou koncentraci hořlavého plynu. Společnost chce omezit riziko výbuchu, rozhodla se proto evakuovat všech svých 238 pracovníků. Zástupce Totalu David Hainsworth tvrdí, že přívod plynu je uzavřen, explozi ovšem vyloučit nelze. 

Britská filiálka firmy Shell se následně rozhodla evakuovat z nedalekých dvou plošin 120 lidí. Na plošinách ovšem stále zbývá 38 pracovníků. 

Jak se bude postupovat dál, není zatím jasné. Je možné, že v dalších dnech veškerý plyn z vrtu unikne bez dalších následků, což by byla nejlepší varianta. Jiná možnost je vyvrtat další vrt, aby se únik urychlil. Opačná varianta je pak zacpání vrtu bahnem. 

Že únik kondenzovaného plynu může být velmi nebezpečný, ukázala tragédie před 24 lety, kdy při výbuchu a následnému požáru na ropné plošině Piper Alpha společnosti Occidental Petroleum u skotského pobřeží v Severním moři zahynulo 167 osob.