Benedikt XVI. vyzval kubánské komunisty k respektování svobody vyznání

Havana - Papež Benedikt XVI. sloužil poslední den své návštěvy Kuby mši v Havaně na náměstí Revoluce pod širým nebem. Na akci dorazily statisíce Kubánců. Papež během ní vyzval komunistické vedení k respektování svobody vyznání. Mší vyvrcholila papežova návštěva na Kubě, odkud se ještě dnes hlava katolické církve vrací zpět do Vatikánu. Benedikt XVI. se za zavřenými dveřmi sešel s kubánským prezidentem Raúlem Castrem a večer i s Fidelem Castrem, a to na jeho žádost. Odmítl ale setkání s disidenty, což vyvolalo negativní odezvu nejen v kubánských opozičních řadách, ale i mezi Kubánci žijícími v exilu na Floridě. Kubánská vláda zdůraznila, že téma politických reforem není součástí papežovy návštěvy. Ministr hospodářství zopakoval, že na Kubě žádné politické změny nebudou.

„Církev žije tím, že poskytuje jiným jedinou věc, kterou má a jíž není nic jiného než Kristus… Aby mohla plnit tento úkol, musí se opírat o náboženskou svobodu, která je zásadní a spočívá v možnosti hlásat a oslavovat víru veřejně,“ zdůraznil papež. Právo na svobodu vyznání se opírá také o „skutečnost, že věřící přispívají k budování společnosti. Jeho posílení vytváří vhodné podmínky pro mír a harmonický rozvoj a zároveň stanoví pevné základy pro konsolidaci práv budoucích generací,“ řekl dále Benedikt. „Když církev zdůrazňuje toto právo, nepožaduje žádná privilegia,“ dodal. Papež zároveň odsoudil fanatismus, který se snaží vnucovat svou pravdu ostatním. 
   
Mše se zúčastnili jak vyznavači katolicismu, tak ateisté, ale i vyznavači afrokubánských ritů, především santeríi, která je směsí křesťanství a afrického spiritualismu. Mše se konala pod obrovskými portréty ikon kubánské revoluce Ernesta Che Guevary a Camila Cienfuegose, sochy „apoštola“ kubánské nezávislosti Josého Martího a také ohromného plakátu patronky ostrova, Panny Marie Milostiplné z El Cobre. Její svatyni u města Santiago de Cuba na východě ostrova navštívil Benedikt v úterý.

Kubánci na papežově mši v Havaně
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podobně jako při mši, kterou Benedikt XVI. sloužil v pondělí v Santiagu, i v Havaně byl přítomen kubánský vůdce Raúl Castro a další vysocí představitelé země. Na stejném místě před 14 lety seděl jeho bratr Fidel Castro, kdy přelomovou papežskou návštěvu na ostrově tehdy vykonával Jan Pavel II. 

Papež s Raúlem Castrem hovořil zhruba hodinu 

S Raúlem Castrem se papež setkal za zavřenými dveřmi. Mluvili spolu bezmála hodinu. Bavili se o humanitární situaci na Kubě, téma politických vězňů ovšem nezaznělo. 

Podle mluvčího Vatikánu bylo ale setkání významné a papež Benedikt XVI. během něj lobboval za kubánské katolíky. „Jeho svatost vysvětlil prezidentovi význam Velkého pátku pro katolíky. Podobně jako kdysi Jan Pavel II. žádal, aby se 25. prosinec stal státním svátkem,“ upřesnil mluvčí.

Papež Benedikt XVI. a Raúl Castro
Zdroj: Adalberto Roque/AP Photo

Zcela nepolitickou povahu návštěvy hlavy katolické církve zdůrazňuje i kubánská vláda. „Žádné politické reformy na Kubě nebudou. Mluvíme tady jen o novinkách v kubánském hospodářství, které zajistí našemu socialismu životaschopnost,“ řekl k tomu kubánský ministr hospodářství a plánování Marino Murillo.

Dnes se papež pozdravil i s Fidelem Castrem. „S velkou radostí se pozdravím s papežem Benediktem XVI., stejně jako tomu bylo s Janem Pavlem II.,“ potvrdil Fidel na vládní internetové stránce ještě před schůzkou. Předchůdce Benedikta XVI. navštívil Kubu v roce 1989. 

Historik Jaroslav Šebek:

„Papež sleduje určitou diplomatickou linii nehrotit příliš konflikt s kubánským vedením, ale současně se snažit apelovat na určitou pokojnou cestu transformace od komunismu k nějaké podobě demokratičtějšího zřízení.“

Katolická církev se hlavně snaží zlepšit své postavení na ostrově. Protináboženské kampaně v minulosti ze země vyháněly kněží a církev se nesměla angažovat. Vatikán teď chce využít uvolnění ve vzájemných vztazích.