Po 15 letech dostal muž novou tvář a novou šanci pro život

Maryland - Američtí lékaři na univerzitě v Marylandu provedli údajně zatím nejrozsáhlejší transplantaci obličeje. Během zákroku získal pacient úplně novou vizáž, kromě tváří a nosu mu chirurgové voperovali taky čelisti, zuby a jazyk. Richardu Norrisovi kulka v roce 1997 ustřelila nos a rty, poškodila i ústa. Po patnácti letech může pacient znovu vyjít ven bez masky.

Operace trvala 36 hodin. Nejdramatičtější chvíle přišla podle lékařů poté, co pacientovi odstranili všechny předchozí pokusy o rekonstrukci obličeje. Norris pak dostal novou horní a dolní čelist, zuby, jazyk a nos. Po zákroku se podle lékařů rychle zotavuje.

„Šlo o úplnou transplantaci obličeje, takže jsme pracovali s kůží, podkožní tkání, svalstvem a s nervy, které umožňují pohyb svalů a dávají obličeji cit. Taky se strukturou kostí, které k obličeji patří,“ popisuje chirurg Eduardo Rodriguez. „Může hýbat čelistmi, otevírat a zavírat ústa. Podáváme mu tekutou stravu. Může pohybovat jazykem, otevírat a zavírat oči. Svůj nový obličej už začíná cítit,“ dodal lékař. 

Norris si může po patnácti letech znovu čistit zuby a oholit se. Dokonce se mu vrátil čich. Podle chirurgů má před sebou nový život. Po nehodě bydlel u rodičů, skoro nechodil ven a neměl práci.

Eduardo Rodriguez, chirurg: "Snažíme se vrátit mu těch 15 ztracených let a udělat z něj znovu fungujícího člena společnosti."

První transplantaci obličeje provedli francouzští lékaři před sedmi lety. Norris je 23. pacientem, který takový zákrok podstoupil. Rozsahem transplantace a taky důrazem na estetickou stánku je ale jeho případ naprosto jedinečný.

Po 15 letech dostal muž novou tvář (zdroj: ČT24)