Severní Korea chce prý satelitem zkoumat velikost úrody

Soul - KLDR údajně hodlá do vesmíru vyslat satelit za účelem zjištění velikosti úrody a analýzy přírodních zdrojů. Alespoň to tvrdí nejmenovaný severokorejský zdroj. Plán na dubnové vypuštění satelitu vyvolal hluboké znepokojení Západu, který Severní Koreu podezřívá z toho, že chce místo vypuštění satelitu provést zkoušku rakety dlouhého doletu. Podle Pentagonu tím KLDR porušila dohodu z minulého měsíce, ve které se zavázala k moratoriu na testování raket a k omezení jaderného programu. USA proto zastavily KLDR potravinovou pomoc. Pchjongjang přitom tvrdí, že už v roce 2009 na oběžnou dráhu vypustil jednu družici. Jižní Korea a Spojené státy oponují, že tomu tak není.

Satelit jen pro „vědecké“ účely

Nejmenovaný činitel severokorejského vesmírného programu uvedl, že na důkaz mírového poslání satelitu byli na jeho vypuštění pozváni zahraniční odborníci a novináři. Satelit prý bude využíván k vědeckým účelům.

Podle agentury KCNA severokorejský činitel dále řekl, že satelit váží sto kilogramů a bude obíhat nad Zemí ve výšce 500 kilometrů. Vypuštěn má být zhruba v polovině dubna.

Peter Lavoy, vysoký představitel Pentagonu:

„Byli jsme nuceni zastavit naši potravinovou pomoc Severní Koreji v důsledku rozhodnutí Pchjongjangu vypustit v dubnu raketu, která oficiálně ponese na oběžnou dráhu satelit.“

V souvislosti s přípravou na údajné vypuštění severokorejské družice dnes Spojené státy oznámily, že zastavují dodávky potravinové pomoci Severní Koreji. Na poskytnutí potravin se USA s Pchjongjangem dohodly v únoru výměnou za moratorium KLDR na jaderné aktivity i raketové testy.

Severokorejský jaderný program
Zdroj: ČT24