Tajné věznice CIA v Polsku - skutečně existovaly?

Varšava - Polská prokuratura obvinila bývalého šéfa rozvědky Zbigniewa Siemiantkowského z toho, že se podílel na mučení v tajných věznicích CIA. Podle ní v zemi fungovaly v letech 2002 až 2003. Bývalý šéf rozvědky podle vyšetřovatelů porušil mezinárodní právo a překročil své pravomoci. Vyšetřování trvá už čtyři roky. Některá letadla s převáženými vězni tankovala přitom i v Praze.

Bývalý šéf tajných služeb odmítá jakýkoliv další komentář s tím, že jde o státní zájem a bezpečnost Polska. Hrozí mu přitom minimálně tři roky vězení.

Všichni polští politici existenci vězení a mučení popírají, připouštějí jen, že letadla v Polsku tankovala. „Polská prokuratura má rakovinu, která hrozí celému státu,“ prohlásil bývalý polský premiér Leszek Miller.

Abdul Rahím Našírí
Zdroj: ČT24

V Polsku prý probíhalo mučení nejtěžšího kalibru

Dokázané jsou pouze lety s vězni. Jedním z nich byl například let číslo N313P. Na palubě měl být určitě Abdul Rahím Našírí, podezřelý z útoku na americkou vojenskou loď US Cole. Agenti CIA Albert a jeho nadřízený Mike ho prý brutálně mučili. „Topili ho, byl to pranýř jako z dob inkvizice, podchlazovali ho, čelem mu tloukli o zeď,“ podotkl Mikolaj Pietrzak, advokát Našírího v polském procesu.

Vyšetřování, které doprovází nejvyšší stupeň utajení, se může týkat i dalších vysoce postavených politiků v Polsku.

Reportáž Petry Flanderkové a Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Tajná vězení CIA měla vedle Polska existovat taky v Rumunsku. Bukurešť to ale nikdy nepotvrdila. Litva je tak jedinou evropskou zemí, která otevřeně přiznala dvě taková zařízení na svém území.

Soukromá letadla, která si CIA najímala k přepravě vězňů, přistávala i v Praze, aby natankovala. „Nechal jsem se informovat o tom, zda je do toho Česká republika nějakým způsobem zapojena a není. Byl to pouze přelet. Letadlo pouze natankovalo - je výsostným územím Spojených států, i když je na cizím letišti,“ prohlásil František Bublan

Vyšetřování Evropského parlamentu prokázalo, že přes starý kontinent se uskutečnilo přes 1 200 letů CIA, jednadvacet mělo mezipřistání v Praze, dvě v Pardubicích.