Slyšení ke smolenské tragédii má do vyšetřování zapojit i EU

Brusel - Dva roky po havárii polského vládního speciálu v ruském Smolensku stále visí otazníky nad její příčinou. Polská strana Právo a spravedlnost (PiS) debatu znovu rozvířila v europarlamentu v Bruselu a k veřejnému slyšení přizvala i řadu pozůstalých. Při katastrofě zahynul polský prezident Lech Kaczyński, jeho choť a 94 předních polských osobností. Veřejné slyšení pořádal spolu s PiS místopředseda skupiny Evropských konzervativců a reformistů.

Slyšení se zaměřilo na nová fakta zjištěná parlamentní vyšetřovací komisí pod vedením Antoniho Macierewicze. Podle zprávy neprobíhala dosavadní vyšetřování na ruské ani na polské straně podle mezinárodně uznávaných standardů. Vše prý zatím nasvědčuje spíše snahám o mlžení a skrývání skutečné příčiny nehody. Záhadné video, kde údajně ruští vojáci postříleli ty, co pád letadla přežili, už před dvěma lety obletělo svět. Pozůstalí a polští politici ale do Bruselu přivezli další zjištění. Mluví otevřeně o tom, že pád Tupolevu ve Smolensku má na svědomí někdo další. „Pár sekund před rozpadem letadla došlo ke dvěma explozím,“ tvrdí Macierewicz.

Tragédie polského letadla u Smolensku
Zdroj: ČT24

Rusko a Polsko už oficiálně vyšetřování uzavřeli s tím, že šlo o chybu pilota. Vdovy a pozůstalí tomu nevěří a pátrají dál. PiS chce především prolomit mezinárodní ticho nad havárií ve Smolensku a chce, aby se do vyšetřování zapojila Evropská unie. O to by ale musela oficiálně požádat polská vláda, v níž sedí političtí rivalové bratrů Kaczyńských. Bratr zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński dnes, stejně jako mnohokrát dříve, obvinil vládu z nečinnosti. „Polsko má svatou povinnost učinit vše, aby pravda o smolenské tragédii byla zveřejněna,“ zdůraznil.

Polská vláda ale odmítla verzi o atentátu a technické závadě. Vinu podle ní nese posádka, ale chybná byla i celá příprava letu a část viny leží i na ruské straně. Někteří pozůstalí proto chtějí nejen vznik mezinárodní vyšetřovací komise, ale i exhumace obětí, které by potvrdily, že Rusové rodinám předali cizí těla. Na den výročí katastrofy 10. dubna se v Polsku chystá velká demonstrace.

Reportáž Evy Hrnčířové a Miroslava Karase (zdroj: ČT24)