Vondra vyrazil se šéfy zbrojovek do Vietnamu a Indie

Ha Noi - Ministr obrany Alexandr Vondra zamířil do Asie. Účel jeho cesty byl jasný - prodat české zbraně. Vondru doprovází šéfové předních českých zbrojovek. Uspět by mohli u spojence z časů socialismu - Vietnamu, a to díky jeho sílící rivalitě s Čínou. Vondru čeká také zbrojní veletrh v indickém Dillí. Zamíří i na schůzku se svým indickým protějškem.

Ministra Vondru, známého sympatiemi ke Spojeným státům, čekala i prohlídka zničené americké techniky z vietnamské války. Prezident se mu zase pochlubil, jak střílel z české zbraně na Američany. „Českých zbraní se naši nepřátelé vždycky báli. Sám jsem jednu před 40 lety používal,“ prohlásil Truong Tan Sang, vietnamský prezident.

Vondra má snahu obnovit tradici, na kterou chtějí naši zbrojaři navázat. I proto, že se naoko komunistický Vietnam už před dvacet let otevírá trhu a rychle bohatne. „Je to jedna z nejperspektivnějších zemí. Má silnou armádu. Ta země silnou armádu potřebuje,“ podotkl Vondra.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

V posledních letech ale Vietnam čelí jinému, sílícímu soupeři ze socialistického tábora. Čína a Vietnam už svedli krátkou válku v roce 1979. V posledních měsících napětí opět sílí - kvůli sporným a na ropu bohatým ostrovům v Jihočínském moři.

Dostanou Vietnamci český radiolokátor?

Vietnamcům by pomohl český radiolokátor Věra. Jeho prodej Vietnamu byl ale ještě před nedávnem politicky tabu. „Nemyslím si, že by Česká republika měla v současnosti dělat nějaké černé listiny,“ konstatoval Vondra.

Svůj díl zakázek by si naši zbrojaři mohli ukrojit i díky opravám českých zbraní, které Vietnamci v arzenálu už mají. K podpisu kontraktů ale povede dlouhá cesta - i přes ministerské požehnání.