Japonci se po letech vrátili k popravám

Tokio - Japonsko se po téměř dvou letech vrátilo k výkonu trestu smrti. Dnes byli v zemi popraveni tři několikanásobní vrazi. Informovalo o tom japonské ministerstvo spravedlnosti. Východoasijská země je přitom spolu s USA jedinou vyspělou zemí, která nejvyšší trest uplatňuje. V japonských celách smrti na jeho výkon podle agentury Kjódó čeká v současnosti 132 vězňů.

Trojice odsouzených byla popravena oběšením ve věznicích v Tokiu Hirošimě a ve městě Fukuoka. Podle japonských médií byl mezi nimi muž, který na nádraží na západě země v roce 1999 zabil pět lidí.

Méně zemí popravuje, o to víc ale zemře lidí na Blízkém východě

Podle výroční zprávy mezinárodní organizace Amnesty International zveřejněné v úterý bylo ve 20 zemích světa v roce 2011 popraveno nejméně 676 lidí. Je to o 28 procent víc než v roce 2010, kdy byl trest smrti vykonáván ve 23 zemích.

Íránská poprava
Zdroj: ČT24/ISIFA

Japonsko a USA jsou jedinými členy skupiny osmi velkých světových ekonomik G8, které nejvyšší trest praktikují. V USA bylo loni popraveno 43 lidí, o tři méně než v předešlém roce. V Japonsku se poprava konala naposledy v červenci 2010, kdy byl nejvyšší trest vykonán nad dvěma odsouzenými.