Evropská loď ATV úspěšně dovezla zásoby na ISS

Toulouse - Evropská nákladní loď ATV se bez problémů spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Kontakt mezi oběma plavidly prý astronauti téměř nepocítili. Na ISS přivážejí asi šest tun zásob, včetně vody, potravin a paliva. Loď odstartovala v pátek z kosmodromu ve francouzské Guyaně a je pod neustálým dohledem vědců z Toulouse.

Obě vesmírná plavidla se k sobě připojila, když oblétala Zemi rychlostí 28 tisíc kilometrů v hodině. Ve vzdálenosti 250 metrů ATV zapnula laserový systém a naváděcí zařízení, které ji nasměrovalo k modulu Zvezda, u nějž pak zakotvila 33 minut po půlnoci středoevropského času.

ATV-3 zůstane u ISS přes pět měsíců. Svými motory bude stanici pomáhat zvyšovat oběžnou dráhu a zároveň do ní bude odkládán odpad z ISS. Poté se již jen jako „vesmírná popelnice“ odpoutá od stanice a i se svým obsahem shoří při vstupu do atmosféry Země.

Současnou posádku ISS, na které se střídají kosmonauti od roku 2000, tvoří Rusové Anton Škaplerov, Anatolij Ivanišin a Oleg Kononenko, Američané Dan Burbank a Donald Pettit a Nizozemec André Kuipers.

Oleg Kononěnko a Anton Škaplerov
Zdroj: ČT24/NASA

Mise ATV je plánována zhruba jednou ročně. Vůbec první loď tohoto typu pojmenovaná Jules Verne se na cestu vydala v březnu 2008, druhá nazvaná Johannes Kepler byla využita loni v únoru. Start čtvrtého automatického plavidla bez lidské posádky je připravován na rok 2013.

Vydáno pod