Papež kritizoval obchodní embargo vůči Kubě, s Fidelem řešil liturgii

Havana - Papež Benedikt XVI. před odletem z Kuby kritizoval ekonomická omezení uplatňovaná vůči Kubě. Americké obchodní embargo trvá už půl století. Papež se na konci své zahraniční cesty sešel i s bývalým komunistickým vůdcem Fidelem Castrem, s nímž hovořil o změnách v liturgii nebo o „papežském“ životě. S disidenty se hlava římskokatolické církve odmítla setkat. Dnes dopoledne se Benedikt XVI. vrací do Říma.

Situace na Kubě „se bude zhoršovat, protože ekonomická omezení uplatňovaná zvenčí dopadají negativně na obyvatelstvo,“ řekl papež na havanském letišti. Kubánskou vládu žádal o to, aby neomezovala základní práva žádnému z občanů ostrova.

Benedikt XVI. vyprávěl Castrovi o svém životě a poslání

V Havaně ve středu sloužil mši a po ní se sešel na vatikánském zastupitelství s Fidelem Castrem. Castro na setkání přijel s početnou ochrankou v zeleném sportovním mercedesu. Žertovali chvíli o svém věku a pak se Castro, který je o rok starší než Benedikt, zeptal: „Co dělá papež?“ Benedikt popsal chod svého duchovního úřadu, mluvil o svých zahraničních cestách a také o službě církvi.

Papežova mše v Havaně
Zdroj: ČT24/ISIFA

Castro za ním přijel oblečený do tmavé sportovní soupravy a přes panující horko měl kolem krku šálu. Sdělil papeži, že celou jeho návštěvu Kuby sledoval v televizi.

Dále se prý bývalý kubánský vůdce zajímal o změny v liturgii a žádal papeže, aby mu poslal knihu, která mu pomůže rozjímat. Benedikt prý odpověděl, že si rozmyslí, jakou vybere.

Papež Benedikt XVI. na Kubě
Zdroj: ČTK/AP/Ramon Espinosa

Castro znovu zavedl oslavy Vánoc coby svátečního dne před kubánskou návštěvou Benediktova předchůdce Jana Pavla II. v roce 1998. Papež při svém úterním setkání s dnešním vůdcem Kuby a Castrovým bratrem Raúlem žádal, aby se slavil také Velký pátek na památku Kristovy smrti.