Maďarský prezident opisoval, přišel o titul

Budapešť – Maďarský prezident Pál Schmitt přišel o doktorský titul. Odňal mu ho senát jeho domovské Semmelweisovy univerzity kvůli tomu, že opsal svou disertační práci. Schmitt sice plagiátorství popírá, aféra už ale vyvolala napětí i na politické scéně, opozice i média volají po jeho rezignaci.

Dvaadvacetičlenná expertní rada Semmelweisovy univerzity doporučila, aby byl prezidentovi odebrán doktorský titul. Ten získal Schmitt na této škole v roce 1992 za práci o ekonomických aspektech olympijských her. Teď se ale ukázalo, že 180 z 250 stran jsou identické překlady již starší práce bulharského sportovního vědce Nikolaje Georgieva. 

Komise proto hlasovala o odebrání titulu. Pro hlasovalo 16 z 18 přítomných hodnostářů. Odpoledne věc projednával univerzitní senát, který nakonec rozhodl o odebrání doktorského titulu.  

Schmitt se kvůli skandálu dostal v Maďarsku pod značný tlak, po jeho odstoupení volá opozice i některá média. Tvrdí, že incident ho již morálně zbavil funkce hlavy státu. Schmitt dosud prohlašoval, že odejít nehodlá a že nic špatného neprovedl. Z návštěvy v Soulu vzkázal, že o odchodu neuvažoval ani vteřinu, protože je přesvědčen, že jeho zvolení nemá nic společného s disertací napsanou před dvaceti lety.

Vydáno pod