Saddámův hrob se bude stěhovat

Bagdád – Irácké vládě se nelíbí davy, které proudí k hrobu popraveného diktátora Saddáma Husajna. Ten je nyní v jeho rodné vesnici Audža u Tikrítu, jenže vláda teď žádá, aby se hrob přesunul. Nařídila proto sunnitskému klanu Albá Násir, jehož byl Saddám příslušníkem, aby hrob uzavřel a Saddámovy ostatky přemístil.

Saddámův hrob je hned vedle slavnostní síně, kam proudí mnoho lidí kvůli svatbám a pohřbům. A to se vládě nelíbí. Ministerstvo vnitra proto vydalo pokyn, aby vůdce klanu Alí Nídá rozhodl o přesunu Saddámových ostatků. Nídá ale argumentuje: „Jen velmi málo z nich v současné době navštíví Husajnův hrob. Vláda si ale myslí, že všichni tito lidé jdou k němu.“ 

Guvernér a šéf místní vlády provincie Saláhaddín se pokouší s vládou ještě vyjednat, aby svůj příkaz odvolala. I tak ale až do odvolání zůstane Saddámův hrob pro veřejnost uzavřen. 

Saddám Husajn byl v listopadu 2006 odsouzen za masakr 148 šíitů v Dudžailu v roce 1982 k trestu smrti oběšením. Oběšen pak byl téhož roku 30. prosince. Pohřben byl v rodné vesnici Audža. Jeho hrob se ale stal poutním místem. V létě 2009 pak irácká vláda zakázala organizování veškerých hromadných zájezdů k hrobu bývalého prezidenta, kam do té doby často přijížděly i školní třídy.