Kvůli bulvárním odposlechům padají hlavy u Scotland Yardu

Londýn – Kvůli aféře kolem odposlechů v bulvárním listu News of the World (NoW) dnes rezignoval šéf komunikace londýnské policie Dick Fedorcio. Je to přitom už třetí představitel Scotland Yardu, který kvůli aféře odstoupil. Policie by podle návrhu speciálního výboru měla prověřit, za jakých okolností Fedorcio najal bývalého zástupce šéfredaktora NoW Neila Wallise jako mediálního konzultanta Scotland Yardu.

Úzké kontakty policie s bulvárními novináři už stály místo několik představitelů. Loni v červenci kvůli skandálu odstoupili šéf Soctland Yardu Paul Stephenson a šéf protiteroristického oddělení John Yates. 

Dalším „padlým“ je teď i Fedorcio. „Naše vyšetřování ukázalo, že Dick Fedorcio se má z čeho odpovídat, pokud jde o zakázku pro (Wallisovu) firmu Chamy Media,“ řekla zástupkyně šéfa výboru pro vyšetřování stížností na policii (IPCC) Deborah Glassová. Wallisova firma si za mediální poradenství pro Scotland Yard vydělala od října 2009 do září 2010 24 tisíc liber (710 tisíc korun). 

Pro novináře z News International Fedorcio pořádal speciální brífinky a luxusní obědy. Připustil také, že nechal žurnalistu z NoW, aby poslal článek do redakce z počítače v jeho kanceláři.   

Celá záležitost se dostala do centra pozornosti loni v létě, kdy propukla naplno aféra kolem odposlechů, která vedla k uzavření NoW.