Vejce vařená v moči prý dokáží zázraky

Tung-Jang (Čína) - Zlepšení krevního oběhu, snížení tělesné teploty a posilující účinky. To všechno prý svým konzumentům zajišťuje jarní specialita města Tung-Jang v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny. A jak se tato dobrota připravuje? Její hlavní složkou jsou vejce, která se vaří v moči chlapců mladších deseti let. Funguje to takhle už po staletí a místní vláda dokonce laskominu zapsala na seznam kulturního dědictví.

V Tung-Jangu vaří vejce v chlapecké moči (zdroj: ČT24)

Příprava jedinečných vajíček trvá skoro celý den. Proces začíná vložením syrového vejce do lázně z moči, která se sbírá do nádob na záchodech v místních základních školách. Vejce se pak na mírném ohni vaří ještě několik hodin poté, co skořápka praskne. Kuchtíci přitom dávají pozor, aby vejce nebyla převařená, a přilévají do hrnců další tekutinu. 

„Pokud ho sníte, nedostanete úžeh,“ tvrdí 51letý Ken Jao-chua, majitel jednoho z pouličních stánků, ve kterém se lahůdka s nezaměnitelným odérem připravuje. „Jsou zdraví prospěšná. Naše rodina si je dává ke každému jídlu,“ tvrdí. Slanou specialitu prodává přes 20 let - za více než dvojnásobek ceny obyčejného vejce, v přepočtu za čtyři koruny padesát. Sami obyvatelé města zápach vajec nazývají „vůní jara“. Tvrdí, že ty, kdo vejce jedí, nebude bolet tělo, nohy ani klouby a budou mít mnohem víc energie do života.

Lékaři ale na zdravotní výhody netradiční dobrůtky pohlížejí nejednoznačně a někteří upozorňují na problémy spojené s hygienou. Někteří obyvatelé města s 1800letou historií v pobřežní provincii Če-ťiang jarní specialitu dokonce nenávidí.

Vydáno pod